Student
Internationaal
Studentenleven

Op wielen: internationale studenten met auto’s

Het valt niet mee voor internationale studenten in Nederland om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen voor een auto. En dan moeten ze ook nog een geldig rijbewijs regelen en wennen aan de plaatselijk verkeersgewoonten. Maar sommigen lukt het toch, met hulp van hun ouders of door er hard voor te werken. ‘Door de auto…
Cathy (Kexin) Chen

tekst en foto’s Cathy Chen illustratie Paul Gerlach

Ahmed Alhusays

Materstudent Plant Sciences uit Saudi-Arabië, rijdt in een OpelAhmed Alhusays had aan zijn universiteit in Saudi-Arabië een aanstelling als assistant lecturer. Zodoende kon hij sparen voor zijn studie en verblijf in Nederland. Hij kocht zijn auto vlak na aankomst van een vriend van hem. Hij vond de procedure meevallen, in vergelijking met sommige andere landen waar hij heeft gewoond. ‘Je hoeft alleen een verkoper te vinden en naar de gemeente te gaan om de auto op jouw naam te laten zetten.’ Hij was heel tevreden met de deal. ‘De verkoper was ook Arabisch, hij gaf me een goede prijs.’

De auto maakt het leven van Alhusays comfortabel. Zo hoefde hij niet onder tijdsdruk naar een kamer in de buurt van de campus te zoeken. ‘Het was moeilijk om een kamer in Wageningen te vinden, dus ik heb eerst een tijd in Ede gewoond. Ik kon gelukkig naar de campus rijden in plaats van dat ik met de bus moest.’ Nadat hij een kamer in de Bornsesteeg had gekregen, kon hij zijn meubels verhuizen met zijn eigen auto. En in de winter, als hij het te koud vindt om te fietsen, rijdt hij na college of in het weekend met zijn huis- en studiegenoten langs verschillende supermarkten.

De auto kwam ook heel goed van pas toen Alhusays onlangs acute gezondheidsklachten had. Hij had een ernstige allergische reactie en moest midden in de nacht naar de huisartsenpost in Ede. ‘Als ik geen auto had gehad, had ik een taxi moeten bestellen. Dat had flink in de papieren kunnen lopen en ik had waarschijnlijk ook lang moeten wachten.’

Alhusays vindt rijden in Nederland dikke pret, al is er één ding dat hem stoort. ‘Oudere mensen in Nederland rijden soms te langzaam.’

Oudere Nederlanders rijden te langzaam

Daegeun Choi

Masterstudent Plant Sciences uit Zuid-Korea, rijdt in een VauxhallThuis in Zuid-Korea studeerde Daegeun Choi Engelse literatuur, runde hij een klein bedrijf in zoeteaardappelproducten en was hij autocoureur. ‘Ik besloot naar Nederland te komen omdat ik feedback van mijn klanten kreeg, die me op het idee bracht om verder te studeren’, zegt Choi.

Zijn ouders liepen aanvankelijk niet warm voor zijn plan om in het buitenland te gaan studeren en boden geen financiële steun. Daarom verkocht Choi zijn auto om zijn collegegeld en huur in Nederland te kunnen betalen. Hij studeerde eerst aan hogeschool Van Hall Larenstein en doet nu een master aan WUR.

Choi kocht in Nederland een auto, omdat autorijden een van zijn grootste hobby’s is. ‘Het helpt me te ontspannen als ik gestrest ben van het studeren. Soms rijd ik met mijn vrienden in de lunchpauze naar de KFC om te snacken. En soms ga ik naar een andere stad in het weekend. Het is mijn manier om bij te komen.’

Autorijden helpt me te ontspannen

Een Vauxhall II kopen was een grote wens van Choi. Hij had al naar zo’n auto gezocht toen hij nog in Korea woonde, maar dit model was alleen in Europa verkrijgbaar. Hij beschouwt de aanschaf ervan als een beloning voor zijn harde werk aan de uni. En hij ziet de auto ook als een monument voor zijn onafhankelijkheid van zijn ouders. De Vauxhallis zelfs zo waardevol voor hem dat hij heeft besloten om hem naar Zuid-Korea te laten verschepen als hij klaar is met zijn studie.

Tea Stojanovic

Masterstudent Business, Economics & Consumer Studies uit Kroatia, rijdt in een VolkswagenTea Stojanovic heeft haar auto gekregen van haar ouders, die in Duitsland wonen. Zij wilden hun oude auto inruilen voor een nieuwe, maar waren niet tevreden met de geboden prijs. Omdat hun dochter net klaar was met haar studie in de VS en verder ging studeren in Wageningen, besloten ze de auto aan haar te geven. ‘De auto staat geregistreerd in Duitsland en ik kan hem in Nederland gewoon gebruiken. Mijn ouders betalen de verzekering en belasting voor me.’

De auto heeft het leven van Stojanovic’s als internationale student flink verbeterd. ‘Als het geen lekker weer is en ik naar een studentenfeestjes in de stad ga, pak ik de auto. Ook help ik mijn vrienden soms met verhuizen. En als ze veel boodschappen nodig hebben, breng ik die thuis voor ze.’

Ik help mijn vrienden soms met verhuizen

Met de auto kan Stojanovic op een goedkope en flexibele manier nieuwe plaatsen in Nederland ontdekken. ‘Ik ben naar Giethoorn geweest, het Nederlandse Venetië. Als je daar met de trein en de bus heengaat, ben je zo lang bezig dat je ’s avonds misschien niet meer thuiskomt. Met de auto is het anderhalf uur enkele reis.’

Een enkele keer rijdt Stojanovic met de auto naar de campus, al heeft ze haar zorgen over het gebrek aan parkeerruimte. ‘Het is fijn dat je hier gratis kunt parkeren, maar er zijn te veel auto’s, zeker als Unilever er straks ook nog bijkomt. Ik weet niet waar ze in de toekomst al die auto’s zullen laten.’

Tyna Novotna

Masterstudent Biotechnology uit Tsjechië, rijdt in een VolvoChristina Novotna, onder haar vrienden bekend als Tyna, komt uit Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Ze heeft in Nederland een bijbaan gevonden bij een trainingsbureau. Omdat ze deelnemers aan de trainingen moet ophalen van Schiphol, heeft ze een bedrijfsauto ter beschikking. Het bedrijf heeft haar toestemming gegeven om die ook privé te gebruiken. De verzekering en belasting zijn geregeld; Novotna hoeft alleen de benzine die ze zelf gebruikt te betalen.

Ze is een grote fan van het gemotoriseerde leven; ze haalde haar rijbewijs al toe ze haar bachelor in Praag deed. ‘Door de auto is mijn leven hier een stuk makkelijker geworden. Ik kan gaan en staan waar ik wil.’

Novotna is een veilige chauffeur met veel ervaring op de lange afstanden; ze rijdt altijd naar huis vanuit Wageningen in de vakanties. Soms neemt ze haar Wageningse vrienden mee naar Amsterdam in het weekend en dan delen ze de benzine- en parkeerkosten. Dat is efficiënter en goedkoper dan met de trein gaan.

Novotna ging in Tsjechë altijd overal met de auto naartoe, maar tegenwoordig rijdt ze alleen als het moet zegt ze, omdat ze is aangestoken door het duurzaamheidsvirus dat heerst op Wageningen Campus. Ze gaat alleen met de auto naar de campus als ze weet dat ze in de winter laat thuis zal komen. ‘Ik woon op de Haarweg en hoorde over een beroving bij ons in de buurt. Het is niet echt veilig om ’s avonds rond te fietsen in de winter als het steeds zo donker is.’

Novotna geniet echt van rijden in Nederland. ‘Het is geinig om over de Nederlandse snelwegen te rijden; er staan hier koeien langs de snelweg.’

Er staan hier koeien langs de snelweg

William Xing Fu

Masterstudent Biotechnology uit China, rijdt in een HondaWilliam Xing Fu doet momenteel zijn tweede master in Wageningen. Hij behaalde een Nederlands rijbewijs tijdens zijn eerste master en kocht toen zijn eerste auto. Die had hij nodig, omdat hij een bijbaan buiten de stad had. ‘Sommige bedrijven verlangen dat je een eigen auto hebt. Het maakt het zoeken naar werk in elk geval makkelijker. En het loon dat je verdient, compenseert voor de kosten die je moet maken.’

Xing Fu is getrouwd met een vroegere klasgenoot die momenteel een PhD doet aan WUR. Haar en zijn ouders hebben eerder dit jaar, toen hun zoon werd geboren, geld gegeven voor een nieuwe auto. Die auto veraangenaamt het familieleven, zegt Xing Fu. ‘Het is zo veel gemakkelijker om ergens naartoe te gaan. We rijden vaak naar Den Haag of Amsterdam om uit eten te gaan in het weekend.’

Voorheen gingen Xing Fu en zijn vrouw vaak samen met andere Chinese studenten mee met de uitstapjes van CASSAW, de Chinese Student Union. Die voerden hen meestal naar de geijkte toeristische bestemmingen. Nu hij een goede auto heeft, kan de masterstudent zijn gezin en vrienden meenemen naar onverwachtere plaatsen. ‘We zijn in juli naar een kersenboomgaard geweest. De kersen waren goedkoop en lekker en we konden ze zelf van de bomen plukken. Het lag erg afgelegen; daar kun je niet komen zonder auto.’ Hij adviseert alle internationale studenten die het kunnen betalen dan ook om een auto aan te schaffen. ‘Anders mis je veel moois in Nederland.’

Zonder auto mis je veel moois in Nederland

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.