Organisatie

College kiest voor Rondje Campus

Het Rondje Campus is toch de beste oplossing voor de verkeersdrukte van Wageningen. Dat concluderen burgemeester en wethouders Wageningen na vergelijking van alle alternatieve routes.
Roelof Kleis

(Foto: De nieuwe weg moet zo dicht mogelijk langs de stallen van Carus. Roelof Kleis)De voorgestelde campusroute voert vanaf de Mansholtlaan over de Kielekampsteeg, het verlengde daarvan, de Plassteeg en buigt vervolgens zuidwaarts naar de campus. De weg moet zo ver mogelijk van de woonwijk Noordwest worden aangelegd over grond van Wageningen University & Research, doorsnijdt het Dassenbos en haakt dan aan op de Nijenoordallee.

Betaalbaar

Volgens het college van B&W is dit de enige optie die de verkeersproblemen oplost en betaalbaar is. De afgelopen maanden zijn verschillende routes over en om de campus bekeken, doorgerekend en vergeleken met de bestaande oplossingen die uitgaan van het verbreden van de Nijenoordallee en het Binnenveld ongemoeid laten. En dan blijft er volgens B&W maar één mogelijkheid over.

De nieuwe weg komt dwars door het Dassenbosje

De nieuwe weg komt dwars door het Dassenbosje

‘Een aantal varianten valt af, omdat ze het verkeerskundig niet goed genoeg doen. Een aantal andere varianten valt af, omdat ze meer geld kosten dan we beschikbaar hebben’, zegt verantwoordelijk wethouder Han ter Maat. Er is in totaal 20 miljoen euro beschikbaar voor het oplossen van de verkeersdrukte op de Mansholtlaan en de Nijenoordallee. Daarvan draagt de provincie 14 miljoen bij. De provincie is van meet af aan voorstander geweest van het Rondje Campus.

Vissen

‘Ik heb de tekening nog niet gezien, maar dit lijkt ons een haalbare optie’, reageert WUR-woordvoerder Simon Vink. ‘Een weg rond de campus lijkt prima, mits die niet te dicht langs de dierverblijven van Carus loopt. De vissen daar kunnen trillingen van een rondweg niet verdragen. Dat die weg over ons terrein loopt is prima; dat is onze bijdrage aan de oplossing van de verkeersproblematiek.’

Een rondweg helemaal om Noordwest zou in onze ogen het meeste soelaas bieden, maar dat lijkt politiek onbespreekbaar

Simon Vink, woordvoerder WUR

Vink is blij dat de variant met een ontsluitingsweg langs de Bongerd niet is gekozen. ‘Zo’n weg deelt de campus in tweeën en daar zijn we op tegen. Een rondweg helemaal om Noordwest zou in onze ogen het meeste soelaas bieden, maar dat lijkt politiek onbespreekbaar. Dus dan is dit Rondje Campus de meest reëel optie.’

Toelichting

Daarmee is de race overigens nog lang niet gelopen. Een meerderheid van de gemeenteraad is tot nu toe mordicus tegen een nieuwe route door het Binnenveld geweest. Voor de bewoners van Noordwest is een route zo dicht langs de wijk onbespreekbaar. De raad spreekt op 15 mei over het nieuwe voorstel van het college. Op 11 mei kunnen inwoners toelichting op de plannen krijgen tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.