Organisatie
Nieuws
Onderwijs

Roel Dijksma Teacher of the Year

Roel Dijksma is uitgeroepen tot beste docent van 2016. Tijdens een ceremonie in Impulse werd de docent Hydrogeologie de Teacher of the Year Award toegekend.
Linda van der Nat

De Skypeverbinding met winnaar Roel Dijksma, met op de voorgrond van links naar rechts juryvoorzitter Jaco Slingerland, jurylid Teun Fiers, genomineerden André van Lammeren, Ute Sass-Klaassen, Maria Forlenza en Noëlle Aarts, Dijksma’s PhD’er Tjitske Geertsema, die de prijs namens hem in ontvangst nam, en juryleden Douwe de Vries en Maaike Vollering. Foto: Guy Ackermans

‘Ik ben heel erg trots’, was Dijksma’s reactie, die in het buitenland zit. Via Skype was er een verbinding met hem gelegd. Hij was zichtbaar blij met de winst. Het is voor het eerst dat Dijksma de prijs in de wacht sleept. Ook zijn nominatie bij de vijf beste docenten was een primeur. Wel stond hij al eerder op de longlist.

De studentenjury roemt Dijksma om zijn enthousiasme, de mooie verhalen die hij vertelt en zijn benaderbaarheid voor studenten. Zo kunnen studenten altijd bij hem terecht; tijdens de pauzes via een-op-eengesprekken en daarbuiten via Whatsapp en Skype. Zijn excursies zijn onvergetelijk, studenten halen nog graag herinneringen op aan de keer dat ze overvallen werden door een regenbui en op aanwijzing van Dijksma als een stel pinguins op een kluitje gingen staan om zich te wapenen tegen de elementen, aldus de jury.

Dijksma werkt al sinds 1982 bij de Wageningse universiteit. Hij geeft tien verschillende vakken, van het eerste jaar van de bachelor tot het laatste jaar van de master. Hij leert nog altijd bij door colleges van collega’s bij te wonen. Studenten die geen les van hem hebben, kunnen Dijksma kennen van de Grondboorkampioenschappen, waar hij jaarlijks nauw bij betrokken is.

Dijksma krijgt het bronzen beeldje De Leermeester, een replica van het kunstwerk van Jan Praet dat voor de Leeuwenborch staat. Daarnaast krijgt hij, net als de andere genomineerden, 2500 euro, een oorkonde en het juryrapport. In de race om de titel liet Roel Dijksma Noëlle Aarts, Maria Forlenza, André van Lammeren en Ute Sass-Klaassen achter zich. Vorig jaar won Noëlle Aarts de prijs.

De Teacher of the Year Award is een initiatief van het Universiteitsfonds Wageningen. De uitreiking vond voor het eerst plaats tegelijkertijd met de uitreiking van de Onderwijsprijzen.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.