Student

Studenten op kieslijst gemeenteraad

Studenten krijgen de kans om straks hun stempel te drukken op het gemeentelijk beleid van Wageningen. Op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 19 maart staan meer studenten dan ooit tevoren.
Linda van der Nat

Uit een rondgang langs de acht Wageningse partijen blijkt dat alleen VVD en SGP geen studentikoos tintje hebben. PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en de Stadspartij hebben allen één of meerdere studenten op de kieslijst. CDA heeft een PhD-student op een verkiesbare plek staan. Vooral bij de Stadspartij is de stem van studenten goed vertegenwoordigd. Op de lijst van 28 kandidaten staan vijf studenten. In totaal zullen veertien studenten meedingen naar een zetel in de raad, en een PhD’er.

Dat is een flinke toename vergeleken met de vorige keer, zegt Carina Nieuwenweg, eerstejaars student Moleculaire levenswetenschappen, en vijfde op de kandidatenlijst van de PvdA. ‘Gezien de samenstelling van de Wageningse gemeenschap vind ik het eigenlijk nog te weinig, maar dit is al een betere afspiegeling dan vroeger.’ Volgens Carina voelen studenten vanwege de economische crisis meer de drang om hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘Ze verdiepen zich in de politiek, willen iets dóen.’ Ook merkt ze dat de Wageningse partijen afstappen van het idee dat er onder studenten geen winst te behalen valt. ‘Studenten stemmen doorgaans niet vaak, maar de partijen hebben gezien dat Peter Veldman, die voor D66 nu in de gemeenteraad zit, zich met succes op studenten heeft gefocust.’

Peter Veldman, momenteel de enige student in de gemeenteraad, denkt dat de toename van het aantal studenten inderdaad is te danken aan de goede resultaten van D66. Daarnaast heeft het college van B&W en hij als raadslid veel de samenwerking gezocht met de studentenraad en de verschillende verenigingen, zegt hij. ‘De studentenraad is zich gaan ontpoppen als sterke gesprekspartner en lobbygroep bij plannen rondom huisvesting en bereikbaarheid van de campus. Daardoor zijn politieke partijen de studenten actief gaan benaderen.’

Veel partijen hebben moeite om nieuwe raadsleden te werven, bleek eerder uit onderzoek. Zo niet de Stadspartij, die 28 mensen wist te interesseren voor de standpunten van de partij. ‘Wat veel mensen aanspreekt, is onze neutraliteit,’ zegt lijsttrekker Rien Bor, werkzaam op de afdeling Marketing International Education aan Wageningen UR. ‘Wij kijken per voorstel of het goed is voor Wageningen en haar bewoners, of het nou uit linkse hoek of uit rechtse hoek komt. Die afkeer van het dogmatische spreekt duidelijk ook studenten aan.’

Peter is in elk geval blij dat er straks mogelijk meer studenten het pluche zullen bezetten. ‘Meer studenten of jongeren kunnen de politiek verfrissen en daarmee meer inwoners interesseren. Je kijkt als jonger persoon ook anders tegen zaken aan.’

Update: De gegevens over de Stadspartij bleken niet te kloppen. In eerste instantie maakten we melding van één student op de kieslijst. Op de definitieve kandidatenlijst (28 namen) staan er vijf.

Kandidaten kieslijstD66
Peter Veldman, Bsc Bedrijfs- en consumentenwetenschappen
Jan-Willem Lammers, Dierwetenschappen (VHL)
Antoon Kanis, Bsc Economie en beleid
GroenLinks
Roel van Cauwenberghe, Msc Forest and nature conservation
Kim van Sparrentak, Msc Urban environmental management
Erik-Jan Bijleveld, Msc Biology en Msc Forest and nature conservation
PvdA
Carina Nieuwenweg, Bsc Moleculaire levenswetenschappen
CDA
Peter van Beveren, PhD bij Farm Technology Group
Stadspartij
Mark Reijerman, Bsc Voeding en gezondheid
Lara Minnaard, Bsc Dierwetenschappen
Aernoud van Kerkhoven, Bsc Voeding en gezondheid
Nora Lambert, Bsc Voeding en gezondheid
Viola Visser, Bsc Voeding en gezondheid
SP
Roan van Ederen, Bsc Voedingsmiddelentechnologie
ChristenUnie
Arie van Eck, Bsc Economie en beleid

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.