Visserijcijfers: Meer kotters, minder mossels

De Nederlandse zeevisserij heeft in 2024 een bescheiden positief resultaat behaald van bijna 20 miljoen euro.
Foto Shutterstock

Maar daarmee zijn de financiële zorgen in de sector nog niet van de baan. Dat concludeert Wageningen Economic & Social Research in de Visserij in Cijfers 2025.

Afgelopen vrijdag vond in Scheveningen-haven de presentatie plaats van deze jaarlijkse Wageningse update van de stand van zaken in de Nederlandse zeevisserij. Volgens de voorlopige cijfers heeft de Nederlandse zeevisserij een nettowinst geboekt van bijna 20 miljoen euro. Dat betekent niet dat de sector er florissant voor staat, nuanceert het rapport. Gebrek aan financiële ruimte en onzekerheid voor de lange termijn belemmeren investeringen in de vloot, die daardoor verder veroudert.

De aanvoer van verse Noordzeevis neemt al jaren af in Nederland, mede door de krimpende vloot. De Nederlandse visverwerkende- en visgroothandelssector importeert daarom steeds meer vis en schaal- en schelpdieren. Met een aandeel van 80 procent blijft de EU hun belangrijkste afzetgebied; daarbuiten zijn Nigeria en Egypte belangrijke markten. In 2024 steeg de exportwaarde van vis tot 6,4 miljard euro (+3 procent), met een toegenomen exportvolume van 5 procent. De importwaarde steeg tot 5,2 miljard euro (+4 procent); het volume nam toe met 11 procent.

Kotters en mossels

De Nederlandse kottervloot is vorig jaar opnieuw gekrompen, voor het vierde jaar op rij. Wel was de afname – van 216 naar 212 schepen – veel minder sterk dan in ‘saneerjaar’ 2023, toen 51 kotters ermee stopten. Twintig jaar geleden telde de vloot nog 367 kotters. Het aantal visdagen van de overgebleven kotters nam licht toe in vergelijking met 2023. Ook de aanvoer lag hoger. Mede daardoor sloot de kottervloot 2024 af met een nettowinst van circa 15 miljoen euro.

Verlies was er ook voor de grote zeevisserij, al was dat met 4 miljoen euro wel minder dan het jaar ervoor (-9 miljoen euro). Met acht actieve trawlers bleef de omvang van de vloot gelijk. De aanvoer groeide met 13 procent tot 236 miljoen kilo. De bijbehorende opbrengst nam met 8 procent toe tot 107 miljoen euro. Daar was wel 11 procent meer inzet in zeedagen voor nodig.

Met een geschat verlies van circa 12 miljoen euro was 2024/2025 geen goed seizoen voor de mosselkweek. Vorig seizoen boekte de sector nog een winst van 6 miljoen euro. De mosselvloot kromp dit seizoen met drie schepen (van 45 naar 42) en de aanvoer daalde van 33 naar 21 miljoen kilo (-36 procent). De bijbehorende opbrengsten namen af van 54 naar 36 miljoen euro (-33 procent). De gemiddelde prijs per kg steeg licht (+5 procent).

Internationale spanningen
Volgens Wageningen Economic & Social Research ondervindt de visserijsector hinder van internationale spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en de aanvallen van Houthi-rebellen in de Golf van Eden. De nieuwste uitdaging is hoe Trumps importtarieven richting de EU uitpakken voor de export van vis. ‘Momenteel gaat met name veel zalm vanuit de EU naar de Verenigde Staten’, aldus visserij-onderzoeker Geert Hoekstra.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.