Derde editie van Wetenschap op de markt

Van kippenmest tot appelveredeling en Wageningen in 2120.
Bram Bos (Wageningen Livestock Research) toont een testopstelling van een mestschuifel voor vleeskuikens. Foto’s Resource

Het is inmiddels traditie: in de week waarin het academisch jaar wordt geopend, is een aantal WUR-medewerkers present op de Wageningse weekmarkt. Daar vertellen ze het winkelende publiek over hun projecten – en doen sommigen ook meteen een beetje onderzoek: ‘Welke van de twee appelrassen vindt u het lekkerst?’ Een impressie.

Het Wageningen Seed Science Centre laat geïnteresseerde marktbezoekers door de microscoop de ontkiemende zaden van de zandraket bestuderen. Ondertussen zetten ze hun bezoekers aan het denken door intrigerende vragen te stellen, zoals ‘hoe weet een zaadje eigenlijk of het wel of niet moet ontkiemen?’ Het blijkt een mooie gespreksopener voor een uitleg over hun onderzoek.

Fris-zuur of zoet?

Kick of toch dat nog naamloze ras?

Iets verderop, bij René Smulders en z’n collega’s van Plant Breeding, mogen marktbezoekers twee nieuwe appelrassen proeven die nog niet op de Nederlandse markt te koop zijn. Het bijzondere is dat ze resistent zijn tegen de beruchte plantenziekten schurft en meeldauw, zodat de teelt af kan met aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen. Beide appelsoorten smaken prima, zo leert een smaaktest. Ras ‘Kick’ is favoriet bij de liefhebbers van fris-zurige appels; zoetekauwen zijn fan van het nog naamloze andere ras.

Proeverijen doen het altijd goed op de markt. Ook bij Marjolein Elings’ statafel wordt met aandacht geproefd. Het is het ‘broodje Vallei’, gemaakt van louter lokale ingrediënten. Het bijzondere verhaal achter dit broodje is binnenkort te lezen in Resource. Naast de marktbezoekers laat ook bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara zich dit broodje goed smaken.

Hondenbaan

Voor de Wageningse honden valt er ook iets te proeven. Tenminste, als ze een hondenpuzzel met succes weten op te lossen – waarbij hulp van hun baasje is toegestaan. Naast uitleg over het gedragsonderzoek dat ze zoal doen, staan dieronderzoeker Laura Outhuis en haar collega ook op de markt om kandidaten te werven voor hondenonderzoekspanel. ‘Dan willen mijn hond vast ook wel in het panel: hij heeft alle trainingen voor politiehonden met succes doorlopen’, zo reageert een trotse eigenaar.

Iets verderop ligt een kleurrijke opstelling van verschillende soorten groenten en fruit. ‘Gezond eten is helemaal niet zo moeilijk’, houdt Harry Wichers de marktbezoekers voor. ‘Eet alle kleuren van de regenboog, dan eet je voldoende gevarieerd. Eet niet te veel en niet te weinig. Eet vooral plantaardig, want planten bevatten veel vezels die zijn goed voor je immuunsysteem. En vergeet de Omega-3 vetzuren niet’, aldus de emeritus hoogleraar, die expert is in de relatie tussen voeding en het afweersysteem. 

Collega Tamara Hoppinkbrouwer, die de beïnvloeding van het immuunsysteem van kinderen via voeding onderzoekt, heeft zichtbaar plezier in de gesprekjes met de marktbezoekers. ‘Dit soort interactie vind ik leuk, zeker met kinderen: die stellen de beste vragen’, vertelt ze.

In totaal waren 11 onderzoeksprojecten vertegenwoordigd op de markt.




Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.