De Nederlands regering wil dat internationale studenten en medewerkers hun Nederlands opvijzelen. We vroegen onze internationale studentredacteuren daarom tips over hoe zij zich onze taal eigen maken. Sommige van die tips zijn ook reuze handig voor wie een andere taal (dan Nederlands) wil leren of voor wie een internationale studiegenoot, huisgenoot of collega wil tippen.
Tip 1: Taalcursus aan de uni…
Een van de beste manieren om een taal te leren, is het volgen van een taalcursus bij Wageningen in’to Languages. Voor WUR-studenten zijn die vaak heel goedkoop (60 euro voor Spaans, Frans en Engels) of zelfs gratis. In’to Languages biedt cursussen Social Dutch op vier verschillende niveaus aan. De eerste twee daarvan zijn gratis voor WUR-studenten mits je 80 procent van de lessen aanwezig bent (anders betaal je 90 euro). Daarnaast worden er in de zomervakantie en kerstvakantie intensieve cursussen aangeboden. Een geweldige manier om je taalvaardigheid snel op peil te krijgen! Meld je tijdig aan, want sommige cursussen zijn erg populair en zitten dus snel vol.
Voor medewerkers, promovendi en externe deelnemers zijn er ook taalcursussen voor beginners, half-gevorderden en gevorderden en intensieve varianten in de zomer. Vaak kunnen medewerkers met korting deelnemen.
Tip 2: …of elders
Als Social Dutch vol zit of je wilt gewoon iets anders proberen, biedt de International Student Organisation of Wageningen (ISOW) ook taalcursussen aan, waaronder cursussen Nederlands. Om te kunnen deelnemen moet je wel lid van ISOW zijn, wat op dit moment 20 euro per jaar kost.
Daarnaast kun je je inschrijven voor een van de cursussen Nederlands die worden aangeboden door de Volksuniversiteit Wageningen. Deze beginnen weer in september en kosten 310 euro voor 25 lessen van vijf kwartier. Bij de Volksuniversiteit kun je ook veel andere talen leren.
Tip 3: DuoLingo
Dan zijn er ook nog de taal-apps. Er zijn er meerdere, maar de bekendste is ongetwijfeld DuoLingo. Zhu Yijun, masterstudent Sustainable Supply Chain Analytics uit China, gebruikt de app met de bekende groene uil dagelijks zo’n vijf tot vijftien minuten. ‘Ik heb tot nu toe 275 dagen onafgebroken met de app gewerkt’, zegt Zhu trots. ‘Ik vind Nederlands niet zo moeilijk. Ik ben nu bij hoofdstuk 2, onderdeel 24, wat gelijkstaat aan niveau A1. Ik kan al enkele etiketten op producten in de supermarkt lezen. Erg handig.’
DuoLingo is gratis, maar er zit wel een addertje onder het gras: als je te veel fouten maakt raken je ‘hartjes’ op en moet je wachten om de app te kunnen gebruiken. Als je echt goed Nederlands wilt leren, kun je beter voor de premium versie gaan, zegt Zhu. ‘Nu kan ik onbeperkt fouten maken en daardoor leer ik sneller omdat ik niet hoef te wachten als ik de app wil gebruiken.’
Tip 4: Oefenen, oefenen, oefenen
Oefening is cruciaal als je een nieuwe taal wilt leren. En dat kun je perfect doen in het Nederlands Taalcafé, elke woensdag in Thuis Wageningen. Of je nu beginner bent of vergevorderd, iedereen is welkom. Deelname is gratis, maar deelnemers worden aangemoedigd om koekjes of ander lekkers mee te brengen om te delen met de andere aanwezigen.
Tip 5: Maak Nederlandse vrienden (en speel squash)
Iets leren wat je leuk vindt, is makkelijker, zegt Oliver Kalengi (24), masterstudent Resilient Farming and Food Systems uit India. ‘Dus moet je het leuk maken als je echt een taal wilt leren. Hoe ik dat doe? Ik speel squash met een van mijn Nederlandse vrienden. Als we spelen spreekt hij meestal Nederlands en zo heb ik leren tellen en dingen zeggen zoals ‘goed gedaan’. Bovendien kan ik nu koffie bestellen in het Nederlands. Zo leer ik Nederlands terwijl ik sport en lol heb met mijn vriend. Dus: maak Nederlandse vrienden (of vrienden die een taal spreken die je wilt leren) en vraag hen met je te oefenen. Maak het leuk!’
Tip 6: Wees streng voor je vrienden en medestudenten
Het feit dat de meeste Nederlanders (enigszins) vloeiend Engels spreken is een zegen en een vloek tegelijk. Arohi Natu (23), masterstudent Food Technology: ‘Als je je best doet Nederlands te praten en Nederlanders zien je worstelen, gaan ze vaak over op Engels. Daar gaat je kans om te leren! Wees streng voor je vrienden en prik een datum vanaf wanneer je alleen nog maar Nederlands spreekt tenzij je zelf om hulp vraagt. Dat zal in het begin moeilijk zijn, maar je leert wel veel sneller. Maar je kunt dit natuurlijk ook juist wel met Engels doen, of een andere taal.’