Smaken van WUR: stamppot met snijbonen en prei

Luuk Zegers deelt zijn recept voor oerhollandse stampot
Luuk Zegers, Resource-redacteur

In de WUR-gemeenschap zijn alle smaken van de wereld te vinden. Resource-redacteur Luuk Zegers neemt ons mee naar de boerderij van zijn oma en opa voor een oer-Hollandse stamppot.

‘Als kind vond ik het heerlijk om bij mijn opa en oma op de boerderij te logeren. Omdat zij altijd in dialect praatten, kon ik ze eigenlijk amper verstaan. Toch voelde ik me er thuis: buitenspelen op het erf, wandelen in het bos met hond Siska, of samen met opa op de trekker rijden. Tijdens de lunch aten we vaak stamppot. Vooral in de wintermaanden kan ik daar nog steeds erg van genieten. Serveer deze stamppot met een lekker stukje vlees (of een goede vleesvervanger), jus en eventueel wat appelcompote.’

Voor vier personen:

  • 1 kg iets kruimige aardappelen, gewassen en in stukken gesneden (en naar keuze geschild)
  • 1 winterpeen, geschild en in stukken gesneden
  • 3 preien, gehalveerd, gewassen en in halve ringen gesneden
  • 400 gr snijbonen, in stukjes gesneden
  • Beetje olijfolie, peper en zout
  1. Kook de aardappelen en winterpeen in een grote pan met ruim water in 15 tot 20 minuten gaar;
  2. Verhit intussen wat olijfolie in een grote koekenpan. Bak de prei 2 minuten in de hete olie. Voeg de snijbonen in stukjes en 150 ml water toe en doe het deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat dit 10 minuten sudderen;
  3. Giet de aardappelen af, bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappelen met een stamper tot puree (als je geen pureestamper hebt, kun je een vork gebruiken, maar dat is iets meer werk). Als de puree te droog is, voeg wat kookvocht toe. Je kunt ook wat boter of goede olijfolie toevoegen om het nog smeuïger te maken;
  4. Als de snijbonen en prei klaar zijn, voeg ze dan toe aan de aardappelpuree. Goed doorroeren en op smaak brengen met peper en zout.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.