De BioBlitz 2025 is twee weken onderweg. De eerste kaap, die van 1000 gespotte soorten, wordt binnenkort gerond. Het aantal soorten insecten en planten houdt elkaar in evenwicht. En dat is raar, want er zijn veel meer insecten dan planten op de wereld. En dus ook op de campus.
Luc Elshout (derdejaars bachelorstudent Biologie) wil dat rechtzetten. Maar dan moeten die insecten wel een beetje meewerken. In dit geval betekent dat: in zijn val lopen. Verspreid over de campus zijn daartoe twintig plastic potten ingegraven. Het zijn yoghurtpotten, de meest eenvoudige uitvoering van een grondval. Met die vallen hoopt hij veel kleine lopende insecten toe te voegen aan de BioBlitz.
Onopvallend
Het gaat Elshout vooral om de niet zo in het oog springende insecten. ‘Een insect op een bloem ziet iedereen wel. Maar een klein wantsje dat over de grond kruipt, is veel lastiger te vinden. Ik wil juist die kleine onopvallende insecten op de campus ontdekken.’ Overigens zijn het niet alleen grondvallen. Deze week worden ook drie vallen voor vliegende insecten geplaatst.
Er kijken weinig mensen naar bladwespen, dus er valt veel te ontdekken
Luc Elshout, bachelorstudent Biologie
Eigenlijk is hij gespecialiseerd in bladwespen, een kleine niche in de veelomvattende wereld van de insecten. ‘Er kijken weinig mensen naar bladwespen’, legt hij zijn voorkeur uit. ‘Er valt dus veel te ontdekken. En met 560 soorten is het een overzichtelijke groep.’ De meeste van die 560 soorten kent hij wel. Je bent nou eenmaal een specialist of niet.
Bijzondere vondst
Langs de vijver van Lumen spotte Luc Elshout vorige week een bladwesp die al vijftig jaar niet meer in Nederland is gezien. Het gaat om de Aprosthema melanurum. Behalve op de campus is het beestje ook op de dijk bij Wageningen gezien. In beide gevallen op een helling in het zonnetje, wat volgens Elshout verklaarbaar is omdat het een warmteminnende soort is.
In de vallen zullen normaliter geen bladwespen komen. Voor de identificatie van de opbrengst kan hij dus wel wat hulp gebruiken. Samen met mensen van de leerstoelgroep Biosystematiek en natuurclub KNNV Wageningen zijn daarom een aantal woensdagavonden belegd om de oogst ‘op naam te brengen’. Wie wil, is hierbij uitgenodigd om naar het IVN-clubhuis Het Groene Wiel op de Berg te komen.
Verdrinken
Als voorproefje van wat je zoal kunt tegenkomen, steekt Elshout een theezeefje in een val langs de vijver bij Forum. Op de bodem van de val ligt een plasje water. Dat water heeft een functie, legt hij uit. ‘De insecten verdrinken daarin. Zo voorkom je dat de grote insecten de kleintjes opeten. Anders missen we die kleintjes.’
De oogst is aanzienlijk. Een bronsglimmende kielspriet trekt de aandacht. ‘Die moeten we onder de microscoop bekijken, want daar zijn er drie van’, zegt Elshout. Hij onderscheidt verder nog diverse hooiwagens, een regenworm, springstaarten en een mier. Maar ook een bromvlieg en een zweefvlieg. ‘Opmerkelijk, want dat zijn vliegende insecten.’ Sukkels heb je kennelijk overal.