Toch geen FOS-bezuiniging grote verenigingen

Goed nieuws in verenigingsland: financiële ondersteuning voor grote én kleine verenigingen.
Studentenvereniging SSR-W tijdens een AID. Foto Anna den Hartog

Het budget van grote verenigingen hoeft niet omlaag: er is toch genoeg FOS-geld – financiële ondersteuning student – voor iedereen nu een paar clubs die er aanspraak op maakten, zijn opgeheven.

Bij de grotere studentenverenigingen in Wageningen waren er zorgen over een voorstel om het budget voor financiële ondersteuning van studenten opnieuw te verdelen. Dat voorstel werd gedaan door het Student Service Center vanuit de wens een breder verenigingsaanbod te faciliteren. Dat zou dan bekostigd worden door te snijden in het budget voor de grote verenigingen. Maar omdat een aantal clubs die aanspraak maakten op FOS inmiddels zijn opgeheven, hoeft het budget van de grote verenigingen niet te krimpen.

Dat vertelt Steg Snelders van studentenraadspartij VeSte. ‘De plannen om de FOS-regelgeving aan te passen waren bedoeld om het verenigingsaanbod inclusiever en meer divers te maken. Daar zijn wij als VeSte ook voorstander van: we zijn er namelijk voor alle actieve studenten en verenigingen. Alleen waren wij het niet eens met hoe die plannen werden gefinancierd, namelijk door te snijden in het budget van de grote verenigingen.’

Volgens Snelders zouden zowel grote als kleine verenigingen in de problemen komen door de voorgestelde herverdeling. ‘Op het moment dat je gaat bezuinigen op de grote verenigingen, wordt het daar moeilijker om commissies te vullen. Dat zijn juist de commissies die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het beschikbaar stellen van ruimtes aan kleinere verenigingen zonder pand. Als de kleinere verenigingen daardoor niet meer terechtkunnen in de panden van de grote verenigingen, hebben die dus ook een probleem. Want als zij een ruimte moeten afhuren in de binnenstad, zijn ze veel meer geld kwijt en wordt het organiseren van activiteiten een stuk minder laagdrempelig.’

Ruimte

Doordat een aantal clubs die FOS ontvingen (Aiesec Wageningen bijvoorbeeld) zijn opgeheven, kwam er toch ruimte in het FOS-budget, vertelt Snelders. ‘De raad van bestuur had ervoor kunnen kiezen om dat geld van het FOS-budget af te halen, ook omdat er financieel moeilijke tijden aankomen. Maar dat hebben ze niet gedaan. We zijn heel blij met dat besluit.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.