Kunst op de campus: De wereld voeden

Serie over de kunstwerken van WUR.
Kunstwerk ‘De dans van de spijspotten’ (detail) van Bas Maters. Foto Joaquina

Je loopt er waarschijnlijk elke dag langs; een van de talloze kunstwerken op de campus. Wat is het? Wie maakte het? Wat stelt het voor? Studentredacteur en amateurschilder Maurice Schoo bespreekt in deze serie een in het oog springend werk met Joke Webbink, de beheerder Kunst- en Erfgoed van WUR.

Bij Atlas liggen zeven grote metalen potten kriskras en schots en scheef naast elkaar in het gras. Soms staat er iemand even stil bij een van de manshoge potten en kijkt erin. Of roept iets in het donkere binnenste of probeert er een voetbal in te schoppen. Wat stellen deze potten voor? Joke Webbink: ‘Het werk heet ‘De dans van de spijspotten’. Het verhaal erachter is dat Wageningen als landbouwuniversiteit een belangrijke rol heeft in het voeden van de wereld. Het zijn daarom ook zeven potten, voor elk continent een.’

Costerweg

De spijspotten zijn gemaakt door Bas Maters (1949-2006). Ze zijn van aluminium maar het oppervlak is zo bewerkt dat ze er bronskleurig uitzien. ‘Ze stonden eerst bij het voormalige bestuursgebouw aan de Costerweg en zijn in 2011 verplaatst naar de campus’, vertelt Webbink. ‘In 1998 kregen alle medewerkers een klein exemplaar cadeau omdat de universiteit toen tachtig jaar bestond.’

In de openbare buitenruimte zijn veel werken van Bas Maters te vinden, zoals het monument voor filmmaker Joris Ivens in Nijmegen; de Gelderse Blom in Veenendaal en De Poort van Nieuwegein langs de snelweg bij Nieuwegein.

Foto Joaquina

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.