Kunst op de campus: De dode boom

Serie over de kunstwerken van WUR.
De Wageningse boom bij Forum (detail). Foto Joaquina

Je loopt er waarschijnlijk elke dag langs; een van de talloze kunstwerken op de campus. Wat is het? Wie maakte het? Wat stelt het voor? Studentredacteur en amateurschilder Maurice Schoo bespreekt in deze serie een in het oog springend werk met Joke Webbink, de beheerder Kunst- en Erfgoed van WUR.

Het is misschien wel het bekendste kunstwerk op de campus: ‘de dode boom’ bij Forum. De enorme grijze boomstam, van waaruit drie spitse takken naar de lucht wijzen, staat bij de noordingang van het gebouw. ‘Het kunstwerk heet simpelweg de Wageningse boom en is in 2008 door het Universiteitsfonds aan de universiteit geschonken ter gelegenheid van haar 90-jarige bestaan’, vertelt Webbink.

Drie takken

Het beeld is 13 meter hoog en gemaakt door beeldhouwer Sjoerd Buisman. De natuur is vaak een inspiratiebron voor zijn werk. De boom is gemaakt door een afdrukmassa om een echte boom aan te brengen – een 150 jaar oude eik op het terrein van villa Hinkeloord in Wageningen. Het afdruksel werd vervolgens als mal gebruikt voor het gieten van de aluminium vorm.

De drie boomtakken staan voor de universiteit, Wageningen Research (tot 1998 DLO, Dienst Landbouwkundig Onderzoek) en de hogeschool Van Hall Larenstein. De hogeschool was in die tijd ook in Forum gevestigd, maar is inmiddels verhuisd naar Velp.

In Wageningen staat nog een beeld van Buisman: bij het voormalig kantoor van de Plantenziektekundige Dienst, nu de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit aan de Geertjesweg. Dit beeld genaamd Groeipunt of Toren van Babel bestaat uit elf stalen roestbruine schijven van afnemende doorsnede, opgestapeld van groot naar klein.

Foto Joaquina

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Sjoerd Buisman heeft zelf aangegeven dat de drie boomtakken NIET staan voor de universiteit, DLO en VHL.
    De drie takken heeft hij naar eigen zeggen zo gemaakt uit esthetisch oogpunt. Bij de onthulling van het beeld is wel gezegd dat de takken voor de drie onderdelen zouden staan maar dat was zelf bedacht door de spreker en deze uitspraak is een eigen leven gaan leiden.

  2. hallo Arianne, Interessant. Ik heb inderdaad uit de ‘overlevering’ steeds gehoord dat het om de 3
    toenmalige organisatieonderdelen ging. groetjes, Joke