Column Sjoukje Osinga: Harmonie

'Misschien ben ik illustratief voor de gemiddelde Wageninger.'

‘Na mijn college fiets ik de campus op. Ik kan niet over de brug tussen Orion en Forum, want die wordt al een maand bezet door actievoerders in een tentenkamp. Ik heb altijd bewondering voor de spirit en het geduld van actievoerders, ongeacht waar ze voor strijden. De hangbanken in hun met partytenten overdekte ‘woonkamers’ zien er best comfortabel uit, maar het vereist vast uithoudingsvermogen om hier wekenlang te bivakkeren.

Twee weken geleden probeerden ze Atlas te bezetten, maar dat mislukte. Hun volgende actie lijkt evenmin kansrijk. Gaat de raad van bestuur nu wel of niet met hen in gesprek over hun eis om de banden met Israël te verbreken? In een gezamenlijk statement in Trouw voerden rectoren van de Nederlandse universiteiten ‘academische vrijheid’ aan als argument om deze juist te behouden. Ik vraag me af wat ‘academische vrijheid’ eigenlijk inhoudt.

De acties in Wageningen lijken kleiner dan in andere steden. De tentenkampbewoners zijn bescheiden, harde relschoppers zitten er niet tussen (en gelukkig maar). Een docent heeft een petitie gestart die zo’n vierhonderd keer getekend is, gezien het totaal aantal WUR-medewerkers geen overweldigende hoeveelheid. Tijdens een eerder college kwam er eens met veel kabaal een protestmars langs, zodat mijn studenten allemaal naar het raam stormden. Ze wilden het wel zien, maar vonden er verder weinig van.

Als ik verder fiets, hoor ik geluid. Nog meer protest? Het blijken de klanken van het Wageningse studentenharmonieorkest ‘De Ontzetting’, die een openluchtconcertje geven in de cirkel tussen Helix en Aurora. Er zit een wijde kring publiek omheen. Het orkest heeft banners geplaatst met hun logo, gevormd door hun naam en een afbeelding van een aangestoken bom.

Ik vat het even samen. Aan de ene kant van Forum is een handjevol demonstranten bezig met een bezetting, een vreedzame, soms luidruchtige actie vanwege een afschuwelijk gewapend conflict. Aan de andere kant van Forum speelt een harmonieorkest genaamd de Ontzetting voor veel publiek welluidende muziek, met een bom in hun logo. Zelf fiets ik van het een naar het ander. Misschien ben ik illustratief voor de gemiddelde Wageninger. We spreken ons liever niet uit, we blijven graag in het midden, we nemen welwillend een omweg als we niet meer over de brug kunnen fietsen. Is dit dan academische vrijheid?’

Sjoukje Osinga (56) is universitair docent bij Information Technology. Ze zingt alt in het Wageningse kamerkoor Musica Vocale, heeft drie studerende zoons en kijkt graag met haar man vogels in de Binnenveldse Hooilanden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.