Podium: Jarig studentenkoor en -orkest brengen ‘natuurmuziek’

Jubileumconcerten van het Wageningse studentenkoor.
Foto Unsplash/Umutcan-Günüc

Wageningen weinig cultuur? In deze rubriek bewijzen we het tegendeel. Dit keer de jubileumconcerten van de Wageningse studentenkoor- en orkestvereniging WSKOV.

Mees Ike (23), masterstudent Geo-information Science en Jasper Wetzels (22), masterstudent Plant Sciences, zijn lid van de Wageningse studentenkoor- en orkestvereniging WSKOV. Mees is tenor en Jasper speelt altviool.

Mees en Jasper vinden het groepsgevoel het leukst aan een optreden. ‘In het begin is het heel veel noten leren, maar op een gegeven moment kan je dat loslaten,’ zegt Mees. ‘Dan kan je kleur creëren en dan pas wordt het iets heel cools.’ Als altviool vindt Jasper dat ook. ‘Ik doe niet de belangrijkste dingen van iedereen, maar zonder altviolen zou het kaler klinken. Je rol is die ene noot in het hele bereik van het orkest.’

WSKOV viert haar 105e verjaardag dit jaar. Vanwege het lustrum doen er bij sommige stukken professionele muzikanten mee. Het concert heeft het thema Echoes of Nature. ‘We brengen stukken met een natuurthema, bijvoorbeeld een traditioneel Zweeds liedje waarin de zin voorkomt: Oh, hoe de begonia’s erbij staan, de wilde munt…’, zegt Mees. Het koor zingt verder drie stukken van Ravel. ‘Die zijn geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De woede en het verdriet voel je in de muziek, het is erg mooi,’ zegt Mees.

Het orkest speelt de vierde symfonie van Tsjaikovski. ‘Dit is het lastigste stuk dat we in tien jaar tijd hebben gedaan’, vertelt Jasper. ‘Sommige delen zijn heel snel, de blazers moeten veel power hebben – het duurt even voor je het durft te spelen.’

Het koor en orkest spelen ook een gezamenlijk stuk, dat speciaal voor dit concert is gecomponeerd door de oud-dirigent van WSKOV Cees Mobach. ‘Dat werk is een hele happening’, lacht Jasper. ‘WSKOV is jarig, dus het stuk bestaat uit variaties op ‘er is er één jarig’ speciaal voor ons.’

VRIJ
7 juni 20:00 uur Junushoff Theater,
ZAT
8 juni 20:00 uur Stevenskerk Nijmegen
€10 voor studenten, €20 voor niet-studenten

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.