[De Neus] Nieuwe partij wint studentenraadsverkiezingen met bier en pizza

Nieuws met een luchtje.
Foto Shutterstock

De in januari opgerichte partij P&B heeft bij de eerste deelname aan de studentenraadsverkiezingen direct alle twaalf zetels weten te winnen. Ook hebben ze een recordaantal studenten gemotiveerd hun stem uit te brengen: 97 procent van de WUR studenten ging stemmen in plaats van de gemiddelde 35 procent.

Pieter Pintemans, lijsttrekker van de debuterende partij, is intens gelukkig met het succes van P&B. ‘Dit laat zien dat wij een snaar raken bij de student die de andere partijen gewoon niet weten te raken. Normaal gesproken is twee derde van de studenten te lui om überhaupt te gaan stemmen. Met ons programma laten wij zien dat als je de student écht iets geeft om voor te kiezen, ze wel degelijk bereid zijn de moeite te doen om op dat linkje te klikken en hun stem uit te brengen. Als je ze maar motiveert met goede plannen.’

Wat die plannen zijn, zet Pintemans graag nog een keer op een rijtje. ‘De oude studentenraadspartijen willen eigenlijk allemaal hetzelfde: beter onderwijs, meer duurzaamheid, enzovoort, enzovoort. Dat riedeltje kennen we nou wel. Wij zeggen: dat zit allemaal wel snor met dat onderwijs en die duurzaamheid. Waar studenten écht behoefte aan hebben in deze tijden van inflatie, stijgende studiekosten en plannen voor langstudeerboetes, is een verzetje. En dan het liefst gratis. Daarom focussen wij met het P&B-programma op één ding: gratis pizza en bier voor alle studenten.’

Ja, dat klinkt misschien wat populistisch, ziet ook Pintemans. ‘Ik snap dat mensen denken dat het een grap is, maar je lost er gewoon heel veel problemen mee op. Studenten worstelen met klimaatdepressies, eenzaamheid, financiële zorgen, FOMO en ga zo maar door. Als je bij elkaar komt met een pintje en een puntje pizza, kun je praten over die angsten en zorgen: dan wordt alles lichter. Je bent je niet meer eenzaam, omdat je met je medestudenten aan het borrelen bent. En omdat het gratis is lost het ook een deel van je geldzorgen op.’

Onderwijsdecaan Anton Bergt is blij met de recordopkomst van de verkiezingen. ‘Dit is echt een unieke prestatie. Geen andere universiteit in Nederland komt hierbij in de buurt. Participatie leeft in Wageningen.’ Wel zet hij enige vraagtekens bij het summiere partijprogramma van P&B, dat letterlijk op een bierviltje past. ‘Als onderwijsdecaan had ik iets meer aandacht voor, nou ja, het onderwijs gehoopt. Daarover wordt nu met geen woord gerept in het programma.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.