Lobby voor ‘huurtoeslag’ studentenhuizen

Belangenclub Kences wil met toeslag bouw van studentenhuizen met gedeelde voorzieningen stimuleren.
Als het aan Kences ligt, krijgen bewoners van studentenhuizen met gedeelde voorzieningen straks ook een soort huurtoeslag: de woonbeurs. (Op de foto studentenhuis Het Zaad in Wageningen). Foto Guy Ackermans

Het stimuleren van nieuwbouw van zogeheten onzelfstandige eenheden (oftewel studentenhuisvesting met huisgenoten en gedeelde voorzieningen, zoals keuken en badkamer) is een belangrijk onderwerp in de Kamerbrief ‘stand van zaken studentenhuisvesting’ die binnenkort in de Tweede Kamer wordt besproken.

De laatste decennia worden er landelijk gezien veel meer studio’s dan huizen met meerdere kamers en gedeelde voorzieningen gebouwd voor studenten. De huurtoeslag werkt namelijk als een financiële prikkel voor het bouwen van die studio’s: door de huurtoeslag kunnen investeerders een veel hogere huur vragen voor een studio dan voor een kamer in een studentenhuis.

Dat moet anders, zegt Idealis-directeur en Kences-bestuurslid Bart van As. ‘In Wageningen speelt dit probleem overigens niet: wij hebben met de gemeente afgesproken dat we zestig procent onzelfstandige eenheden bouwen en veertig procent zelfstandige. Die afspraak geldt niet alleen voor ons, maar voor iedereen die iets voor studenten wil bouwen in Wageningen en komt voort uit het idee dat het hebben van huisgenoten een positieve invloed heeft op studentenwelzijn.’

Woonbeurs

In andere steden zijn dit soort afspraken er niet, vertelt Van As. Om ervoor te zorgen dat ook daar weer meer ‘ouderwetse’ studentenhuizen worden gebouwd, lobbyt Kences in Den Haag onder meer voor een subsidie voor het bouwen van studentenhuisvestingsprojecten met gedeelde voorzieningen, zodat projectontwikkelaars daar straks ook een financiële prikkel voor hebben.

Daarnaast pleit Kences dus voor een nieuw soort huurtoeslag voor onzelfstandige wooneenheden: de woonbeurs. Van As: ‘De woonbeurs is vergelijkbaar met de huurtoeslag, maar dan specifiek voor studenten die in een huis met gedeelde voorzieningen wonen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.