Wandelen voor duurzame voedselsystemen

Walk4Hunger wil een community bouwen rondom toekomstbestendige voedselvoorziening.
Walk4Hunger 2023 De wandeltocht in 2023. Foto Walk4Hunger

Aankomende maand organiseert studenteninitiatief Walk4hunger verschillende evenementen rondom de toekomst van voedsel. Met een lezing en een wandeling willen ze mensen inspireren om na te denken, maar vooral ook praktisch aan de slag te gaan, met duurzame voedselvoorziening.

Walk4Hunger startte vorig jaar als een wandeling om mensen bij elkaar te brengen die, op wat voor manier dan ook, bezig zijn met voedsel en duurzaamheid. Dit jaar zijn er meerdere evenementen gepland, waarvan de wandeltocht de afsluiter is.

Maar dat is niet het einde van het project, benadrukken Sophia Khosravi (masterstudent Nutrition and Health) en Itske van den Braak (masterstudent Environmental Sciences), allebei bestuurslid van Walk4Hunger. ‘Vaak word je na bijvoorbeeld een bijeenkomst over duurzaamheid enthousiast over het onderwerp, maar de dag erna zijn er weer andere dingen die je aandacht opeisen en vergeet je het weer een beetje’, legt Khosravi uit. ‘Dat willen wij voorkomen door elkaar vaker op te zoeken.’

Kleine stappen

Walk4Hunger wil een community vormen die het hele jaar door bezig gaat met voedsel en duurzaamheid. ‘Het onderwerp Future Food Systems is zo groot dat het overweldigend kan zijn. Maar elke actie telt, hoe klein ook. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om meer seizoensgroenten te eten, of meer lokaal gekweekte groenten’, zegt Van den Braak. ‘In onze community willen we daar samen over discussiëren, elkaar motiveren, maar ook ervaringen uitwisselen: hoe ging het?’

Elke actie telt, hoe klein ook

Itske van den Braak, masterstudent Environmental Sciences

Bij de lezing op woensdag 29 mei zullen twee sprekers zijn. Jaco Smit van Village of Peace vertelt over hoe deze ngo kwetsbare mensen in Afghanistan helpt voedselzekerheid te bereiken en Kees van Veluw, docent bij Farming Systems Ecology, zal uitleg geven over permacultuur in Nederland. Op 6 juni is de afsluitende wandeling met daarna een diner met lokale producten. Het geld dat wordt opgehaald bij de evenementen gaat naar Village of Peace.

De evenementen zijn niet alleen voor studenten, benadrukt Khosravi. ‘Duurzame voedselproductie heeft veel facetten en het is heel waardevol om er vanuit verschillende invalshoeken naar te kijken. Dus studenten, docenten, inwoners van Wageningen, iedereen is welkom.’

Meer informatie over Walk4Hunger kan je vinden op hun Instagrampagina. Klik hier om je op te geven voor de wandeling (3 euro) of de lezing (gratis).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.