Filosofisch video-essay I M U te zien in bieb

Videokunstenaar biedt interactieve, kritische zelfreflectie met filosoof Mogobe Ramose.
Videokunstenaar Juul van der Laan bij de ruimte waar haar werk I M U is te zien (ruimte 360, in de bibliotheek). Videokunstenaar Juul van der Laan bij de ruimte waar haar werk I M U is te zien. Foto Resource

In de bibliotheek in Forum is sinds dinsdag de interactieve audiovisuele installatie I M U te zien van de hand van videokunstenaar Juul van der Laan. Hoofdrollen spelen daarin de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose en de kijker: die wordt via AI en de combinatie van een spiegel en een videoscherm zelf onderdeel van het 12 minuten durende filosofische beeldessay. ‘I M U is een uitnodiging tot reflectie’, aldus maker Van der Laan. ‘Of zoals professor Ramose stelt: ‘We have to look into the mirror, especially when we know we are ugly.

Birgit Boogaard en onderwijsdecaan Arnold Bregt bij de tegel in de Walk of Fame. Foto Resource

Walk of Fame

I M U is sinds maandag te zien, ter afsluiting van Birgit Boogaards jaar als landelijk docent van het jaar. Ter gelegenheid daarvan werd ook ‘haar’ tegel gelegd in de Walk of Fame bij de entree van Impulse. Bij de onthulling ervan prees onderwijsdecaan Arnold Bregt haar niet alleen als eerste Wageninger die het ooit schopte tot landelijk tot docent van het jaar, maar ook om waar ze voor staat als docent. ‘Crossing boundaries is een belangrijk begrip aan onze universiteit. Birgit belichaamt dat door WUR en de WUR-community op nieuwe, andere bronnen van kennis te wijzen.’ Dat doet ze onder meer via haar vak Afrikaanse filosofie.

Kritische zelfreflectie

De tegel en het videokunstwerk zijn inhoudelijk met elkaar verbonden. Zo is in de tegel, naast Boogaards naam en eretitel, een citaat gegraveerd van professor Ramose, de hoofdpersoon uit het videokunstwerk en een van Boogaards belangrijkste inspiratiebronnen: ‘Education for liberation is the direst need of our times‘. Het video-essay borduurt daarop voort en maakt op een interactieve manier duidelijk dat ‘liberation’ ook gaat over kritische zelfreflectie: het biedt een nietsontziende blik in de spiegel.

I M U is tot 3 juli dagelijks te zien tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek
Maandag t/m vrijdag van 8 tot 22 uur; zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur)
Ruimte 360 (achterin de 2e etage van de bieb (= de 3e etage van Forum)
Ook niet-WUR’ers zijn welkom. Vanwege de interactiviteit is het een éénpersoonservaring.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.