Column Felix: Kinderwens

Kinderen slecht voor het milieu? Dat ligt eraan wie ze krijgt.

De laatste tijd heb ik met mijn kompanen wat interessante gesprekken gevoerd over hoe je je kinderen zou opvoeden. Over TikTok enzo. En alcohol en drugs. En buiten spelen, als dat dan nog bestaat. Op de achtergrond van deze best wel leuke gesprekken doemt vaak een heel ander onderwerp op, namelijk de vraag: wil je ze überhaupt, kinderen? Ik heb het gevoel dat ik steeds vaker hoor van niet. In mijn dromerige linkse kringen worden twee argumenten tegen opgevoerd.

Het eerste is dat het blijkbaar het slechtste is wat je voor het klimaat kan doen, kinderen krijgen. Want voor je het weet gaan die dan strawberry-freeze-mango-explosion-vapes uit China kopen bij AliExpress. En als je het echt verknalt, kopen ze een scooter of, nog erger, een fatbike. Of ze gaan bij WUR studeren en vliegen voor hun stage naar Indonesië of Curaçao om de wereld te redden. Al met al, die voetafdruk kan venijnig groot worden en wie is daar verantwoordelijk voor: jij!

Voor je het weet gaat jouw kind strawberry-freeze-mango-explosion-vapes uit China kopen bij AliExpress

Het tweede argument dat ik hoor is: ‘Je wilt in deze wereld toch geen kinderen neerzetten? Gozer, dat meen je niet? Op deze tot verdoemenis veroordeelde planeet? Nee, zoiets doe je toch niet? Nooit.’ Ook fair. Er schijnen nu voor het eerst kinderen geboren te worden die het slechter hebben dan hun ouders sinds de ‘pechgeneratie’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog afgeknald werd aan het front. Zelf zie ik het ook niet al te rooskleurig, aangezien het kapitalisme vrolijk ongehinderd blijft doordenderen, ten koste van arbeider, natuur en milieu.

Maarrrrr. Ik ga je nu uitleggen waarom ik deze argumenten toch slap gelul vind. We moeten juist precies andersom gaan denken. Geloven we echt dat als alle mensen die nog het miniemste greintje om het welzijn van de planeet geven, opeens geen kinderen meer krijgen, dit iets goeds zal doen voor de aarde? Alsof we dan opeens de Wilders-aanhangers en SUV-bezittende VVD-stemmers hebben overgehaald om ook maar niet aan kinderen te beginnen. Als we willen dat het percentage Trumps, Orbans en Geerts afneemt, moeten we juist dat condoom afdoen (bovendien is de condoomindustrie ontzettend vervuilend). Ik zeg: geef je om de aarde, vermenigvuldig je dan als een gek. Zet die hele planeet vol wat mij betreft. Het zijn namelijk wel onze kinderen die het tij misschien nog kunnen keren. Dus mijn boodschap is: wegen, blokkeer ze; VOC-mentaliteiten, verleer ze; haters, negeer ze; kinderen, produceer ze.

Felix Landsman (23) is ex-masterstudent Environmental Sciences, die nu zijn geluk beproeft in een vrije master gericht op omgevingssociologie, en ambiërend avonturier. Hij is vaak op zoek naar iets.

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.