Look! – Frida Ruiz Mendoza

'De jurk is onderdeel van mijn erfgoed.'

Tekst en foto Lieke Muijsert

Op de Wageningse campus spot je de mooiste mensen in de coolste outfits. In deze rubriek zetten we ze in de spotlights. Dit keer Frida Ruiz Mendoza, docent Geoinformation Science en Remote Sensing. Tijdens een cultureel festival afgelopen maart showde zij de klederdracht uit haar thuisland Mexico.

‘Ik draag hier een jurk uit de regio Puebla in Mexico die meestal op Onafhankelijkheidsdag wordt gedragen. Op de rok zie je handgemaakte figuurtjes van kralen en pailletten, wat de jurk vrij zwaar maakt. Op de rok staat een arend afgebeeld die op een cactus zit en een slang opeet. Dat is tevens het symbool op onze vlag. Volgens de overlevering waren de oorspronkelijke bewoners van de noordelijke regio op zoek naar een geschikte locatie om zich te vestigen en volgens de voorspelling zou dat de plek zijn waar ze een arend een slang zagen eten. Dat is waar nu Mexico-Stad staat.

Deze jurk heeft de Mexicaanse kleuren, maar elke staat in Mexico heeft zijn eigen klederdracht. Er zijn veel verschillende traditionele jurken, want er is grote culturele diversiteit in het land. Ik vind het vooral leuk dat alle kleding zo kleurrijk is. Traditionele kleding is gewoon te koop in de stad, maar ik heb deze speciaal laten maken om mee naar Wageningen te nemen. Nu ik docent ben, en dus een meer blijvend lid van deze gemeenschap, vind ik het leuk om iets van mijn cultuur te laten zien tijdens culturele evenementen bij WUR. Deze jurk draag ik hier in Wageningen op de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag en wanneer ik thuis een Mexicaans diner maak voor mijn vrienden.

De jurk verbindt mij met mijn geboorteland en is daarmee onderdeel van mijn erfgoed.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.