‘Ik ben geschrokken van het akkoord’

WUR-voorzitter reageert op coalitie-akkoord.
Den Haag – Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgoz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC) tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. ANP Koen van Weel

De PVV, VVD, NSC en BBB hebben elkaar gevonden en afspraken gemaakt op hoofdlijnen over een regeerakkoord. De gevolgen voor universitair onderzoek en onderwijs zijn ingrijpend. ‘Een zeer verontrustende impact op universiteiten.’

Wetenschap wordt hard geraakt. De partijen willen onder meer de financiering schrappen voor de landelijke sectorplannen, waarin universiteiten afspraken maken over hun onderzoek en onderwijs. Het gaat om 215 miljoen euro per jaar. Het fonds Onderzoek en Wetenschap moet de komende jaren 1,1 miljard euro inleveren. Het Nationaal Groeifonds – dat de kenniseconomie moest versterken – is al stilgelegd en dat blijft zo. Dat is een bezuiniging van 6,8 miljard euro in de komende tien jaar. Ook studenten krijgen te maken ingrijpende veranderingen. Zo komt de langstudeerboete terug en wordt de studiefinanciering versoberd.

WUR-voorzitter Sjoukje Heimovaara spreekt in een eerste reactie van een zorgwekkend akkoord. ‘Ik ben geschrokken van wat ik in het hoofdlijnenakkoord lees: een zeer verontrustende impact op universiteiten, met name voor de werkdruk van onze mensen, ons onderzoek en onderwijs. We zullen het akkoord beter bestuderen en de uitwerking nog zien, maar ook een aantal inhoudelijke beleidskeuzes in ons domein baren ons zorgen met het oog op de toekomst.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.