Look! – William Partogi Hamonangan

'Iedere Indonesiër heeft beslist een batik in de kast hangen.'

Tekst en foto’s Lieke Muijsert

Op de Wageningse campus spot je de mooiste mensen en de coolste outfits. In deze rubriek zetten we ze in de spotlights. Dit keer zijn dat William Partogi Hamonangan en Asoka, masterstudenten Sustainable Business Innovation and Biobased Sciences, beiden afkomstig uit Indonesië. Zij droegen hun Indonesische klederdracht tijdens een cultureel festival op de campus in maart.

‘Van onze ouders moeten we minstens één batik meenemen als we ergens heen gaan.’

William: ‘Ik draag een batik, de nationale kleding van Indonesië. In elke regio heeft de stof een ander patroon. Indonesië heeft nu 38 regio’s, maar sommige hebben meerdere patronen of combineren verschillende patronen, afhankelijk van de etniciteit, we hebben immers honderden verschillende religies. Mijn batik is afkomstig van Java.

‘De kleding bestaat uit een hemd en een lange rok met bijpassend patroon. Feitelijk is de batik slechts het motief, het materiaal kan van alles zijn en het motief kan overal op zitten, ook op schoenen of een tas bijvoorbeeld. Oorspronkelijke batiks zijn handgemaakte gedetailleerde patronen en zijn om die reden duur, je betaalt voor de arbeid. Tegenwoordig wordt het meestal in de fabriek gemaakt, ook wat Asoka en ik nu dragen.

‘Batik is beslist iets wat iedere inwoner van Indonesië in de kast heeft hangen. Van onze ouders moeten we minstens één batik meenemen als we ergens heen gaan. Het hemd is vrij formeel, maar kan ook bij informele gelegenheden gedragen worden. In Indonesië hebben we een nationale batik-dag, dan draagt iedereen batik. Ik draag dit ook wel eens naar de universiteit, ik ben er trots op.’

Lees ook:

Tags:
#look!

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.