Look! – Wenyu Hu

'Deze traditionele Chinese jurken worden weer steeds meer gedragen.'

Tekst en foto Lieke Muijsert

Op de Wageningse campus spot je de mooiste mensen in de coolste outfits. In deze rubriek zetten we ze in de spotlights. Dit keer Wenyu Hu, promovendus bij Plant Sciences, uit Kunming in de zuidwesterlijke provincie Yunnan in China. Tijdens een cultureel festival afgelopen maart showde zij een jurk uit de traditie van de Tang-dynastie.

‘Ik draag een jurk die niet bij een bepaalde regio hoort, maar bij de Tang-dynastie. Elke Chinese dynastie heeft zijn eigen klederdracht. Een ander meisje hier draagt een ensemble uit de Ming-dynastie. In de Tang-dynastie genoten vrouwen meer vrijheid; ze mochten ‘buitenspelen’. Daarom zijn deze mouwen minder wijd.

‘Jurken uit de Ming-dynastie hebben wijdere mouwen en zijn vooral geschikt om in huis te dragen. Dergelijke jurken werden vooral gedragen door vrouwen uit de hogere sociale klasse omdat zij bedienden hadden die het werk deden en de wijdere mouwen hen dus niet  in de weg zaten.

‘Ik draag een jurk die niet bij een bepaalde regio hoort, maar bij de Tang-dynastie. Elke Chinese dynastie heeft zijn eigen klederdracht.’

‘Wat ook verschilt is de kleur. In sommige dynastieën werd zwart of wit gezien als de kleur voor de hoger geplaatsten. Ik draag een blauwe jurk, een van de meest gebruikelijke kleuren. Gele en gouden jurken werden alleen door mensen van koninklijke afkomst gedragen.

‘Ik heb ongeveer tien van zulke jurken, waarvan ik er drie of vier bij me heb hier in Wageningen. Ik draag ze soms bij gelegenheden, zoals het Mid-Autumn Festival dat door de Chinese Association of Scholars and Students in Wageningen werd georganiseerd en op de catwalk tijdens de One World Week.

‘Om de een of andere reden zijn dit soort jurken honderden jaren lang niet gedragen. Mensen beginnen te vergeten wat we in vroeger tijden droegen. Dat is jammer, want het vertegenwoordigt onze cultuur en heeft voor ons grote betekenis. Gelukkig wordt sinds een jaar of tien in China steeds vaker traditionele kleding gedragen. Het is dus weer een beetje nieuw.’

Lees ook:

Tags:
#look!

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.