Herverdeling financiële ondersteuning voor studentenverenigingen

Budget blijft gelijk; grotere verenigingen krijgen minder geld.
Vrouw gooit met blauw verfpoeder. Holi 2023. Studentenverengingen die nu nog geen FOS ontvangen (zoals de Indian Student Association) zien het voorstel wel zitten. Foto Guy Ackermans

In een nieuw voorstel van het Student Service Center (SSC) kunnen meer verenigingen aanspraak maken op de financiële ondersteuning student (FOS) ter compensatie voor de vertraging die studenten oplopen als ze bijvoorbeeld een bestuursjaar doen. Dat moet zorgen voor een breder verenigingsaanbod, maar gaat ten koste van het budget voor de grote verenigingen.

Dat vertelt Rutger Kroes van het Student Service Center, die verantwoordelijk is voor het voorstel. Volgens hem grijpt een deel van de verenigingen nu naast ondersteuning omdat bepaalde regels voor het krijgen ervan niet goed werken in de praktijk. Zo is een van de voorwaarden voor steun dat iedere Wageningse student welkom moet zijn bij de vereniging. Kroes: ‘Dat klinkt mooi, maar als je dat te streng uitlegt, werkt het in de praktijk niet goed. Nu krijgen landen- en regioverenigingen bijvoorbeeld geen FOS terwijl christelijke verenigingen ‑ waar op papier iedereen welkom is, maar niet iedereen zich misschien thuis voelt – dat wel krijgen.’

Specifieke groepen

Ook wijst Kroes naar de grote studentenverenigingen die veel aanspraak maken op financiële ondersteuning. Het is bijna onmogelijk om daar als internationale student volwaardig lid te worden, stelt Kroes. ‘Wij vragen zulke verenigingen ook niet om alles in het Engels te doen.’

Het basisidee—dat iedereen welkom moet zijn—blijft bestaan, zegt Kroes. ‘Maar daar zeggen we nu bij dat een vereniging zich wel op een specifieke doelgroep mag richten.’ Naast de regionale- en landenverenigingen kunnen straks ook studieverenigingen vaker een beroep doen op de FOS. ‘We hopen dat dat bijdraagt aan een sterker verenigingsaanbod in de breedte.’

Grote verenigingen kritisch

Grote studentenverenigingen, die van oudsher een fors deel van het FOS-budget krijgen, zijn kritisch. Studentenraadspartij VeSte en de Wageningse Kamer van Verenigingen (WKvV) pleiten voor een verruiming van het FOS-budget in plaats van een herverdeling. Ze zijn het ‘volledig eens’ met het voorstel dat meer verenigingen straks geld krijgen, aldus Steg Snelders van VeSte. ‘Alleen zeggen wij: dat moet niet ten koste gaan van het FOS-budget dat nu goed wordt besteed door de grote verenigingen.’

De WKvV en VeSte hebben de rector een brief overhandigd over hun zorgen. De studentenraad buigt zich binnenkort over het FOS-dossier. ‘Tijdens ons eerstvolgende overleg zullen we dit met de raad van bestuur van WUR bespreken.’

Het voorstel wordt naar verwachting in juni behandeld in de medezeggenschap.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.