Column Felix: Zwaargewichten

Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt weggesleept bij een demonstratie?

Om mijn steentje bij de dragen aan de groene transitie, stonden ik en een hoop mede-rebellen er afgelopen weekend weer: op de A12. Nou, niet helemaal. De politie had zich bijzonder goed voorbereid en een sterke linie van forse kerels en kerelinnen opgesteld om ons ditmaal geen bezoek aan het warme asfalt in de aprilse lentezon te gunnen. Erg jammer. Na deze teleurstelling probeerden we via het beboomde gebied aan de noordkant van de A12 de weg op te komen, maar ook daar stuitten we op een met de vinger zwaaiende agent, die ons met de volgende geruststellende woorden terug het bos in stuurde: ‘Mooi klimaat hier, lekker groen, dat willen jullie toch?’

Vechten voor klimaatrechtvaardigheid wordt ons steeds lastiger gemaakt. Nu vorig weekend de A12-demonstratie tegen fossiele subsidies is mislukt en de week daarvoor de A10-blokkade tegen de fossiele investeringen van ING ook al niet slaagde, wordt het tijd voor groeperingen als Extinction Rebellion om nieuwe strategieën te bedenken.

Ik neem de vrijheid om via deze column een beetje mee te denken. De strategie die ik hier uiteen ga zetten, schoot mij te binnen toen ik – na zelf eerder door de politie in een bus te zijn gezet – observeerde hoe de activisten een voor een van een geblokkeerd kruispunt werden gesleept.

De doorgaans musculair ondermaatse veganisten (dit noemen we een onjuiste generalisatie) staan lichamelijk vrij ver af van hun tegenstanders

Het viel me namelijk op hoe het doorgaans fragiele lichaam van de gemiddelde XR-demonstrant door een paar flinke politieagenten vrij makkelijk weg te slepen valt. De doorgaans musculair ondermaatse veganisten (dit noemen we een onjuiste generalisatie) staan lichamelijk vrij ver af van hun tegenstanders: de ‘ik sta elke morgen om 7 in de gym om zowel fysiek als mentaal sterk te worden’-figuren die tegenwoordig in de rechtse jongerenkringen voor hun eigen simplistische idealen vechten: een afgetraind lijf en een passief inkomen.

Dus, ik stel bij deze voor dat XR niet meer in de kwantiteit van weg te slepen activisten investeert, maar in de lichamelijke kwaliteit. Wat bedoel ik hiermee? Niet per se meer activisten, maar per activist meer. Laat die politie maar echt werken voor elk zich verzettend lijf. Ik zit te denken aan het niveau American football-frontlinie. Misschien wel met een sponsordeal met McDonald’s om met bergen friet, McPlant’s, en zuivelvrije McFlurry’s flink te investeren in weg te slepen kilootjes.

Dan zien we binnenkort in het nieuws niet langer dat er ‘600 betogers zijn weggesleept’, maar ’72 ton aan betogers’. Dat zou mooi zijn.

Felix Landsman (23) is ex-masterstudent Environmental Sciences, die nu zijn geluk beproeft in een vrije master gericht op omgevingssociologie, en ambiërend avonturier. Hij is vaak op zoek naar iets.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.