Column Willy: Doorgedraaid

Als de draaideuren van Forum konden spreken, zouden we vele verhalen rijker zijn.

Forum. Dit vijfletterwoord geeft perfect het startpunt weer van de reis die iedereen maakt die hier komt werken of studeren. Het vierkante monolithische kasteel staat in het hart van de campus en zonder zijn draaideuren is het gebouw niets. De drie draaideuren van Forum zijn dagelijks getuige van een miljard verschillende momenten, emoties, herinneringen, ervaringen en ontmoetingen. Toch denk ik dat velen – tot nu toe tenminste – zich niet eens bewust zijn van hun bestaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen die door de draaideuren komt, een verhaal bij zich draagt dat de moeite van het vertellen waard is.

Deze deuren kunnen een schat aan nooit eerder gehoorde verhalen vertellen

Ik denk dat deze deuren in de loop der tijd duizenden studenten een les geleerd hebben over punctualiteit. Herinner jij je nog dat je te laat kwam en dat je bleef steken tussen de deuren? En dat dat ervoor zorgde dat je de volgende keer wel op tijd was? Het is mij overkomen, jou ook? Draaideuren zijn een lesje geduld hebben. Ze leren je om je niet te haasten op je levenspad, want je zal altijd voor een gesloten deur komen te staan als je niet in het juiste tempo loopt. Problemen met wakker worden? Ik zag eens hoe de deuren hun dikke glasplaten tegen het voorhoofd van een collega zetten om hem wakker te schudden. De perfecte wekker. En wat dacht je een lesje over de kleding die je draagt? Je lievelingsjurk, rok of regenjas heeft wellicht al eens een deurafdruk opgelopen, of – met een beetje mazzel – kreeg je zelfs een nieuw gescheurd modeontwerp. En de deuren zijn ook nog eens heel exclusief. Letterlijk, want ze zijn op de hoogte van iemands status en voorrechten en gaan in het weekend alleen open voor mensen met een WUR-kaart.

De drie draaideuren zijn getuige geweest van vreugde, enthousiasme, verdriet, verslagenheid, hoop, teleurstelling, heimwee en boosheid. Alles wat ons Wageningers maakt. Deze deuren zouden een schat aan nooit eerder gehoorde verhalen kunnen vertellen en toch merken we ze niet bewust op. Ik nodig je uit om, de volgende keer dat je Forum bezoekt, aandacht te schenken aan de draaideuren. En kijk: een nieuw verhaal zal ontstaan.

Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.