[De Neus] 1-aprilgrappen voortaan vroeger

Nieuws met een luchtje.
‘Door voortaan op 1 maart 1-aprilgrappen uit te halen, is het verrassingseffect veel groter. En dus de lol die je ervan hebt.’ Foto Shutterstock

Fenoloog Arnoud van Vliet vindt dat de mens zich moet aanpassen aan de natuur.

Het is vaste prik in het voorjaar: 1 april kikker in je bil. We nemen elkaar in de maling. Maar is die datum nog wel langer houdbaar? Nee, vindt fenoloog Arnoud van Vliet. Door het steeds vroeger ontluiken van het voorjaar, moeten we volgens hem ook 1 april naar voren halen.

Ik stel voor om er 1 maart van te maken. 1 maart, kikker in je baard, dat bekt ook lekker.

Van Vliet houdt al decennia nauwkeurig bij wanneer de eerste sneeuwklokjes hun kopjes boven de grond steken; wanneer de eerste krokussen staan te pronken; wanneer de katjes bloeien. Letterlijk niets ontgaat het speurend oog van de Wageningse fenoloog. En zijn conclusie is helder: het voorjaar komt tegenwoordig zo’n vijf weken eerder tot wasdom.

Volgens Van Vliet kan de mens niet achterblijven. ‘Wij zullen mee moeten in deze ratrace, die we zelf hebben ontketend. Vroeger was het op 1 april net voorjaar. Iedereen is in een goed humeur; de tijd om eens een olijk grapje uit te halen. Hoe vaak ben ik er niet ingetuind: hé, je hebt een gat in je broek! Hahaha, kostelijk. Vooral als het niet waar was natuurlijk.’

Maar de tijd staat niet stil. Niemand die dat beter weet dan Van Vliet. En in een stil uurtje bedacht hij daarom het plan om 1 april naar voren te halen. ‘Ik stel voor om er 1 maart van te maken. Daar komen we voorlopig wel mee weg. 1 maart, kikker in je baard, dat bekt ook lekker.’ Van Vliet wil zijn plan komende maandag groots brengen.

Volgens de inventieve fenoloog heeft een vervroeging van 1 april nog een groot voordeel. ‘Op 1 april verwacht je min of meer in de maling genomen te worden. Door dat voortaan op 1 maart te doen, is het verrassingseffect veel groter. En dus de lol die je ervan hebt. Ik heb het begin deze maand uitgetest bij mijn eigen vrouw. Schat, er zit een ladder in je panty. Toevallig klopte dat, dus dat was minder. Maar toch.’

Doorbordurend op het idee, wil Van Vliet ook kijken of het mogelijk is de meivakantie naar voren te halen, de winter officieel in te korten en de zomertijd al op 1 februari in te laten gaan. ‘We zullen wel moeten. De natuur wacht niet.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.