Holi in Wageningen – een kleurrijk vergevingsritueel

Komende zaterdag organiseert de Indian Student Association een Holifestival bij het sportcentrum.
Holi in 2023 op de Haarweg. Foto Guy Ackermans

Tekst Marte van der Veen

Dansen op opzwepende muziek in wolken van gekleurd poeder om het begin van de lente te vieren. Ook dit jaar organiseert de Indian Student Association (ISA) een Holifestival in Wageningen. Er worden meer dan tweehonderd mensen verwacht, een record voor ISA.

‘Het feest heeft vele betekenissen, maar gaat in essentie over het slechte loslaten en het goede verwelkomen in het nieuwe jaar’, vertelt Khushhaal Khan, marketingmanager bij ISA. ‘In veel delen van India wordt in de nacht voor het feest op de dorpspleinen een groot kampvuur gemaakt. Daar dansen en zingen traditioneel de vrouwen omheen. Dit noemen we Holi Dahan. Negatieve gevoelens worden als het ware tijdens dit ritueel verbrand.’

De volgende ochtend start het bekendere deel van het feest: iedereen gaat de straat op en speelt met gulal, het kleurrijke poeder en met water. Khan: ‘Overigens is die verf gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals maïsmeel, talk of bloem. En extracten van kurkuma, groene bladeren of rode biet worden gebruikt om het poeder te kleuren. Allemaal biologisch afbreekbaar en veilig dus.’

Khushhaal Khan, marketingmanager bij ISA, tijdens een vooraankondiging voor het Holi-festival. Foto Marte van der Veen

Straatfeest

Terwijl andere hindoeïstische festivals, zoals Divali, meer familiefeesten zijn, is Holi een groot sociaal evenement voor iedereen. ‘Het is eigenlijk een massaal straatfeest, waar mensen banden versterken en nieuwe verbindingen aangaan met de mensen om zich heen.’

De Wageningse versie van het feest zal vanzelfsprekend minder groot zijn en zelfs wat Nederlandse elementen bevatten. Khan: ‘We hebben natuurlijk veel kleurpoeder besteld om mee te spelen, maar we gaan ook touwtrekken, zaklopen en koekhappen. En we hebben een dj uitgenodigd die een mix van traditionele Holi-muziek, Bollywood en fusion zal spelen. En we hebben waterballonnen!’

Vergevingsgezind

Bij ISA’s Divali festival, een vergelijkbaar hindoeïstisch feest, kwamen meer dan vierhonderd mensen, van wie ongeveer de helft niet Indiaas was. Khan: ‘We ervaren dat mensen van vele verschillende nationaliteiten en culturen zich kunnen verbinden met de open, spirituele sfeer die we creëren. En het uit zich misschien verschillend, maar elke religie probeert je in essentie een beter mens te maken en vraagt je vergevingsgezind te zijn jegens jezelf. Holi doet hetzelfde. De negatieve gevoelens in jezelf worden verbrand zodat je vervolgens ‘hernieuwd’ het nieuwe jaar in kunt gaan. Deze betekenis spreekt veel verschillende mensen aan.’

Welkom

Het Holifeest is niet alleen voor studenten die lid zijn van ISA. Iedereen is welkom (en dat is trouwens zo bij al hun activiteiten). Khan: ‘Dus wie graag Holi mee wil vieren met ons, om wat voor reden dan ook, je bent van harte welkom!’

Holi in Wageningen
De Wageningse versie van Holi wordt 23 maart georganiseerd op sportveld D van sportcentrum de Bongerd, van 10 tot 13 uur. De entree is 6 euro. Je kan je via deze link inschrijven.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.