Column Maurice: My precious

Lord of the Rings lezen begon als ontspanning tijdens de thesis.
Maurice Schoo

Een paar weken terug ben ik begonnen met het lezen van de Lord of the Rings-trilogie. Het zijn dikke pillen, maar ze bieden gelukkig wat afwisseling met het schrijven van mijn thesis. Tolkiens wereld lijkt de perfecte vorm van escapisme te zijn.

Zonder te veel weg te willen geven, gaat het verhaal over de argeloze hobbit Frodo, die wordt opgezadeld met een onmogelijke opdracht: het vernietigen van een duistere, magische ring (my precious).  Een hele opgave, zeker als je bedenkt dat een gemiddelde hobbit tussen de 60 en 120 cm lang is! Hij onderneemt een lange barre tocht, constant achternagezeten door kwaadaardige orcs en halfdode ridders.

Helaas begon ik tijdens het lezen ook heel wat parallellen te zien met m’n eigen scriptieleven. Wie weet dat ik ooit nog met een nieuwe fantasyreeks kom: In de ban van de thesis, met daarin de naïeve student als hobbit, die geen idee heeft waaraan hij/zij begint. Gelukkig is er hulp van de supervisor, gemodelleerd naar de wijze tovenaar Gandalf. Met jarenlange ervaring weet hij/zij je op weg te helpen. Alleen, jammer genoeg, bestaat de hulp uit onbegrijpelijke raadsels en adviezen. En halverwege je scriptie besluit de supervisor ook nog eens op magische wijze te verdwijnen. Toch heb jij nog je mede-hobbits om je heen die eenzelfde reis ondergaan. Samen sluiten jullie je op in een studieruimte om artikelen te lezen en resultaten op te schrijven.

Er zijn mede-hobbits om je heen die eenzelfde reis ondergaan

Maar pas op! Net als aan de ring kleven er duistere krachten aan je thesis. Net als Sméagol trek je je terug. Je verdwijnt in de krochten van het lab, raakt verslaafd aan de cafeïne en vrienden heb je niet meer. Alles voor my precious! Je haren vallen uit van de stress, je ontwikkelt een kromme rug en daglicht kun je niet meer verdagen.

Gelukkig ben ikzelf nog net geen Sméagol. Maar anders dan bij gewone vakken lijkt een thesis dag en nacht door te gaan. Gelukkig kan ik my precious over een paar weken dan eindelijk inleveren.

Resource-studentredacteur Maurice Schoo (24) is tweedejaars masterstudent Development & Rural Innovation. Hij houdt van koken en als de tijd het toelaat schildert hij graag. 

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.