Look!

'Ik ben begonnen met mijn eigen kleding maken rond mijn dertiende.'
Foto Ilja Bouwknecht

Op de Wageningse campus spot je de mooiste mensen en de coolste outfits. In deze rubriek  zetten we die in de spotlights. Dit keer Margaréta Banas (25), masterstudent Resilient Farming and Food Systems.

‘Wat leuk dat je aandacht hebt voor mijn kleding: veel mensen weten niet hoe lang het duurt om dit te maken. Met de details van deze blouse ben ik uren bezig geweest. Ik ben begonnen met mijn eigen kleding maken rond mijn dertiende. Eerst was ik vooral geïnteresseerd in ‘goth’-kleding, die veel overeenkomsten heeft met de Victoriaanse en Edwardiaanse stijl. Ik kom uit Slowakije en heb traditionele kleding geërfd van mijn oma, maar die draag ik alleen bij speciale gelegenheden. Maar ik ben wel geïnspireerd door die stijl, want die lijkt ook een beetje op de Victoriaanse en Edwardiaanse stijl. Pofmouwen, een nauwsluitende taille, grote rokken. Als ik ’s ochtends denk: ‘Vandaag wil ik een geweldige dag hebben’, dan draag ik die dag een lange rok.

Ik heb dit blouseje en vestje zelf gemaakt, maar de rok heb ik tweedehands gekocht. Ik draag al mijn kleding totdat het echt niet meer kan. Ik heb zelfs nog kleding uit mijn tienerjaren. Kleding repareren vind ik belangrijk en ik ben op dit moment veel bezig met ‘visible mending’: kleding repareren op een zichtbare (en sierlijke) manier. Door de jaren heen ben ik natuurlijke materialen meer gaan waarderen en die gebruik ik ook wanneer ik kleding zelf maak. Ik wil mijn geld niet uitgeven aan fast fashion. Door zelf kleding te maken ben ik in dat opzicht zelfvoorzienend. En ik vind het fijn om er mijn creativiteit in kwijt te kunnen en mijn eigen stijl te creëren. Dit soort kleding vind je niet in winkels.’

Lees ook:

Tags:
#look!

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.