[De Neus] Leegstand Plaza in gevaar

Nieuws met een luchtje.
Foto Resource

Het is een vertrouwd gezicht bij Campus Plaza. Al een paar jaar zelfs. Sinds de vorige huurder (studenteneetcafé MLGB, My Live’s Getting Better) ten onder ging aan corona, staat het pand leeg. Niet dat leegstand de bedoeling is, maar we zijn aan het beeld gewend geraakt. De lege ruimte herinnert als een soort monument aan de donkere Covid-tijd.

Maar dat beeld wankelt, nu een groep studenten eist dat Idealis het pand opkoopt en er studenteneenheden van maakt. De plek aan het plein is zeer gewild, zegt student Kees (volledige naam bij de redactie bekend). ‘Dichtbij collegezalen, dichtbij de Bongerd en bij snackbar Het Ambacht. Wat wil je nog meer? Het is doodzonde dat deze ruimte ongebruikt blijft.’

Om hun eisen kracht bij te zetten, wil de groep een oud en beproefd strijdmiddel uit de kast halen: kraken. ‘Ik had daar zelf nog nooit van gehoord’, zegt Kees eerlijk. ‘Mijn vader kwam ermee. Ik dacht eerst nog dat hij het over zijn chiropractor had. Maar in zijn tijd was het heel normaal om andermans bezittingen ongevraagd in gebruik te nemen, zegt mijn vader. Het doel heiligt het middel.’

Eigenaar van  het pand Skymark Property Management laat weten niet blij te zijn met het vooruitzicht van kraken. De beheerder overweegt daarom zelf studenten als anti-krakers in te zetten. ‘Dat is gemeen’, vindt Kees. ‘Zo worden we dus door het grootkapitaal tegen elkaar uitgespeeld. We kunnen er natuurlijk anti-antikrakers tegenaan gooien, maar dan escaleert de boel geheid.’

Het liefst ziet Kees dat Idealis ingrijpt. Temeer daar er dan ook een goede wifi-verbinding in het pand komt. ‘Kraken is natuurlijk leuk, maar dan wel met goede wifi. Vier uur per dag op de socials van mijn eigen bundel? Ja dûh!

We worden door het grootkapitaal tegen elkaar uitgespeeld

Pap zegt dat je ook gewoon kunt afspreken in de kroeg. Maar weet je wat dat kost! Hij had vroeger goeie stufi, maar zo werkt dat tegenwoordig niet meer.’

Idealis-directeur Bert van Os zegt begrip te hebben voor de eis van de studenten. ‘Dat lege pand oogt als een rotte kies aan het plein. Maar ombouwen tot kamers is lastig vanwege de horecabestemming die er op rust.’ Op de vraag of een flatkroeg dan misschien een goed idee is, hangt hij nijdig op. Tuut tuut tuut…

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.