Column Maurice: Positief

Hoe een kritische column (mede) leidde tot een betere Career Day.
Maurice Schoo

Ik heb me voorgenomen om dit keer iets positiefs te schrijven. Het was moeilijk, ik stond op het punt m’n gal te spuwen over de Lebo-kantine (en dat om een simpele vork, maar dat komt later misschien nog eens). Vandaag is de WUR Career Day aan de beurt, want die verdient wat positiviteit!

De vorige Career Day werd niet zo goed ontvangen: te eenzijdig, een overwicht aan voedings – en biotechnologiebedrijven en weinig aandacht voor de lebo-studies. Tot m’n verbazing nam iemand van WUR Career Services contact met me op na het verschijnen van mijn column hierover ‘om mee te denken over welke bedrijven en organisaties je zou willen zien op zo’n dag’. Hoewel er nog geen verdere afspraak uit is voortgekomen, liet het wel zien dat de organisatie druk bezig is om het evenement diverser te maken.

Tot m’n verbazing nam iemand van WUR Career Services contact met me op na het verschijnen van mijn column om hierover mee te denken

De toegangsprijs voor NGO’s en start-ups is gehalveerd, verschillende overheidsdiensten en organisaties kunnen WUR steeds makkelijker vinden en er is gesproken over meer samenwerking met bijvoorbeeld de VN. En als ik nu naar het aanbod kijk, zie ik veel meer bedrijven en organisaties die niet direct onder ‘big business’ vallen. Toch zijn er nog flink wat bedrijven aanwezig die zogezegd onder ‘corporate evil’ vallen.

‘Daar gaat je positieve insteek’, hoor ik je denken. Goed, laat ik voor deze keer iets positiefs zeggen over die multinationals: ze zorgen voor banen, economische activiteit, innovaties en bijna al het voedsel in de supermarkt. En ze genereren flink wat studiemateriaal voor de kritische sociale wetenschappers (je weet wel, die van: kapitalisme dit, neoliberalisme dat, ongelijkheid zus, exploitatie zo). Zo ontstaan er ook weer wat baantjes voor hen. En dat houd ik natuurlijk in m’n achterhoofd mocht ik ooit voor een academische carrière kiezen! Dus misschien wat meer Bayer deze keer?

Nee, dat gaat misschien wat te ver. Ook omdat een snelle blik op de aanwezige bedrijven en organisaties m’n interesse wekt. Een kleine greep: natuurmonumenten, verschillende bedrijven die werken met agroforestry en landschapsrestauratie en verder nog een aantal landelijke en regionale overheidsorganisaties. Dus voor iedereen die vorige keer ontevreden was over het aanbod, misschien is er deze keer wel iets interessants te vinden. Wie weet vind je nog een leuke stage of zelfs een baan, laten we het hopen. Wees positief!

Resource-studentredacteur Maurice Schoo (24) is tweedejaars masterstudent Development & Rural Innovation. Hij houdt van koken en als de tijd het toelaat schildert hij graag. 

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.