De Bongerd opent ruimte voor buitenfitness

‘Na corona vroegen mensen waarom ze niet altijd buiten kunnen trainen.’
Tijmen Oostenbrugge test de nieuwe buitenfaciliteit uit Tijmen Oostenbrugge test de nieuwe buitenfaciliteit. Foto Resource

Misschien moet je er nu nog niet aan denken, optrekken en deadlifts doen in de buitenlucht, maar vanaf aankomend voorjaar is het een optie bij Sportcentrum de Bongerd. De ruimte waar vroeger de buitenklimwand zat, is in april klaar voor individuele fitness en groepslessen zoals bootcamp.

Het idee voor de buitenfitness is geboren in coronatijd, toen noodgedwongen een aantal sportlessen buiten gegeven werd. ‘Mensen waren daar heel enthousiast over’, zegt Tijmen Oostenbrugge, Coördinator Kracht en Topsport. ‘Ze vroegen zich af waarom ze niet altijd bij lekker weer buiten kunnen trainen.’ Vorig jaar kreeg de binnenfitnessruimte al een flinke opknapbeurt, het laatste deel van die renovatie is de aanleg van de buitenfitness.

Druk van de ketel

Wie wel eens fitnest bij de Bongerd weet dat het er soms behoorlijk druk is. Oostenbrugge: ‘Tussen vier uur ’s middags en acht uur ’s avonds lopen er regelmatig 120 sporters rond en in de eerste weken na nieuwjaar komen daar altijd nog wat extra mensen bij.’ De buitenruimte kan tijdens de hectische uren wat druk van de ketel halen.

In die buitenruimte hangt nog een deel van de oude klimgrepen aan de muur, tegenover de nieuwe lampen en speakers. Een splinternieuw rek voor krachttraining en calisthenics staat er al, een afsluitbare kast voor losse gewichten moet nog geïnstalleerd worden. Bij mooi weer kunnen verschillende apparaten vanuit de binnenruimte naar buiten gereden worden. Daarnaast kunnen er groepslessen gegeven worden. Oostenbrugge: ‘Denk aan lessen zoals krachttraining voor medewerkers, de Wageningen Beasts-lessen, bootcamp. Ik denk dat er zo’n 10 tot 15 lessen per week naar buiten kunnen.’ Daardoor kan het sportprogramma uitgebreid worden.

Schetsontwerp van de buitenfitnessruimte
Ontwerptekening van de buitenfitnessruimte. Beeld Sportcentrum de Bongerd

Koud

En wat als het regent of echt heel koud is? ‘We hebben bewust gekozen voor de buitenlucht, maar misschien dat we nog een zeil ophangen tegen de regen. Hoe het in de winter gaat, moeten we nog even afwachten, maar we denken dat dit ook een bepaalde doelgroep aanspreekt. Sporten waarbij de hartslag de hele tijd hoog blijft kunnen prima bij een lage temperatuur gegeven worden. Maar bij krachttraining, waarbij je tussen de oefeningen in steeds twee minuten stil staat, koel je dan te veel af.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.