Smaken van WUR: Een Duits kerstdiner

Duitse studenten delen hun recepten voor een Duits kerstdiner.

Peter Weidenfeld, bachelorstudent Food Technology uit Duitsland:
‘Op de basisschool raapten we kastanjes voor Haribo in ruil voor gummibeertjes. Haribo deelde de kastanjes uit aan verschillende wildreservaten in Duitsland en Oostenrijk. Wij bewaarden er een paar voor de soep, waardoor het een familietraditie werd om elke kerst kastanjesoep te maken.’

Voorgerecht: Kastanjesoep

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de soep

  • 1 el poedersuiker
  • 50 ml rode port
  • 800 ml kippenbouillon
  • 350 g gekookte kastanjes (vacuüm verpakt)
  • 200 gr crème fraîche
  • ¼ vanillestokje (geschraapt)  
  • 1 lepel geraspte onbehandelde sinaasappelschil
  • 30 g koude boter
  • snuf zout en snuf milde chilipoeder

Garnering

  • 80 g gekookte kastanjes (vacuüm verpakt)
  • 8 spruiten
  • snuf zout en snuf milde chilipoeder
  • 1 el Arabische kruidenboter
  • croutons

1. Karamelliseer de poedersuiker in een koekenpan op laag vuur tot deze goudbruin is, giet port erbij, laat tot een derde indikken;

2. Breng de bouillon en de kastanjes aan de kook in een braadpan. Voeg de crème fraîche toe en roer goed door. Voeg de ingedikte port bij de soep. Voeg het vanillestokje toe en laat 1 à 2 minuten trekken. Verwijder het stokje. Voeg de sinaasappelschil en de koude boter toe. Breng de soep op smaak met zout en chilipoeder;

3. Snijd de kastanjes in vieren en blancheer de spruiten gedurende ongeveer twee minuten in kokend water. Laat in een vergiet uitlekken en spoel met koud water af;

4. Verhit de kruidenboter in een koekenpan. Voeg de gesneden kastanjes en spruiten toe, verhit en breng op smaak met chilipoeder;

5. Doe de kastanjes en spruiten in het midden van verwarmde diepe borden. Breng de soep opnieuw aan de kook en giet in de borden. Garneer met croutons.

Hoofdgerecht: Aardappelsalade

Sarah-Maria Scheid, masterstudent Climate Studies uit Duitsland:
‘Aardappelsalade is een van de meest gegeten gerechten in Duitsland op kerstavond. Dit komt voort uit de vastenperiode die half november begint en duurt tot en met 24 december. De goedkope aardappels en de vulling zijn ideaal voor tijdens de vastenperiode. Het wordt meestal met stokbrood en worst gegeten.’

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg grote vastkokende aardappelen
  • 2 uien
  • 4 eieren
  • 6 augurken
  • 6 lepels vocht van de augurk (uit de pot)
  • 300 g mayonaise
  • ½ bosje peterselie
  • zout, peper, suiker

1. Kook de aardappelen gaar in 25 tot 30 minuten, in licht gezouten water;

2. Schil de gekookte aardappelen en snijd ze in plakken;

3. Kook de eieren 8 minuten en snijd ze in kleine stukjes;

4. Snijd de uien en de augurken in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn;

5. Meng de mayonaise, het vocht van de augurken, zout, peper en suiker naar smaak door elkaar;

6. Meng de aardappelen, eieren, augurk, uien en peterselie door de dressing. Salade afkoelen in de koelkast.

Nagerecht: Speculoos- mascarponecrème

Sarah-Maria Scheid:
‘Mijn moeder maakt dit soms voor het kerstdiner. Het is erg lekker en ziet er mooi en feestelijk uit.’

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 stuks speculoos
  • 350 gram yoghurt naturel
  • 200 gram mascarpone
  • 1 beker slagroom
  • 1 sachet klopvast
  • 20 gr poedersuiker
  • mandarijn in blik
  • kaneelpoeder
  • chocolade voor de versiering

1. Vermaal de speculoos tot kleine kruimels. Meng de yoghurt en mascarpone en voeg de helft van de speculooskruimels toe. Goed mengen;

2. Meng slagroom, poedersuiker en klopvast en klop stijf;

3. Schep de slagroom voorzichtig door het speculoosmengsel;

4. Schep de speculoosroom in glazen, in laagjes afgewisseld met speculooskruim en mandarijntjes uit blik. Pas de hoeveelheid ingrediënten aan het formaat van de glazen aan;

5. Garneer met kaneel, stukjes chocolade, mandarijn of ander fruit.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.