Column Maurice: Klimaatverwarming of Alpeninspiratie?

'Hoe leg ik die hoge huur aan m’n ouders uit?'

Ik houd niet zo van kou. Als de herfst er aankomt, grijp ik gelijk naar een deken en hoop ik dat de lente snel aanbreekt. Een zachte winter vind ik dus niet heel erg. Het is misschien vloeken in de Groene Kerk van Wageningen, maar deze ‘klimaatopwarming’, die de winters wat zachter maakt, is voor mij enigszins positief te noemen. Hopelijk word ik nu niet gecanceld, want er is namelijk nog een andere reden waarom ik hoop op een zachte winter!

Deze week kreeg ik de nieuwe berekening van de servicekosten voor het jaar 2024 van Idealis in de mailbox. In het nieuwe jaar vervalt de, door de overheid opgezette, compensatieregeling voor de energiekosten. Een iets hogere huur had ik daarom ook verwacht. Maar een extra 120 euro niet. Hoe ga ik dat weer betalen?! De thermostaat op 0?

Misschien ben ik naïef – ‘je weet niet hoe duur alles is!’, hoor ik m’n ouders zeggen – maar omgekeerd geldt dat ook: met verbazing moeten ze aanhoren dat ik bij de studentenverhuurder straks 700+ euro maandelijks moet neertikken voor een mooie, maar bescheiden studentenstudio. ‘Je weet niet hoe duur het is!’ zeg ik dan maar terug. Een simpele vraag dus voor Idealis: hoe leg ik die hoge huur aan m’n ouders uit?

700 euro voor m’n Wageningse studio, absurd!

Deze 700 euro wordt nog wranger als ik kijk naar het woonwalhalla dat Wenen heet. De Oostenrijkse hoofdstad staat al een tijdje op nummer 1 als meest leefbare stad in de wereld. Dat komt voor een groot deel door de haast luxueuze sociale woningbouw die de stad heeft (sommige wooncomplexen hebben zelfs een zwembad!). Met open mond keek ik deze week naar een aflevering van VPRO Tegenlicht: ‘Ik betaal rond de zeshonderd euro voor een appartement van 45 m2’. Hoewel ik al langer wist van het Weense woonwonder, werd ik toch weer met m’n neus op de feiten gedrukt. 700 euro voor m’n Wageningse studio, absurd! Maar de kers op de taart was de 250 euro kale huur voor een ‘gemeentewoning’ in een andere Oostenrijkse stad, Graz. Ik viel van de ene verbazing in de andere.

En ik begrijp heus dat twee landen naast elkaar leggen niet altijd even eerlijk is; misschien zijn andere kosten in Oostenrijk weer heel hoog, of kennen ze geen wirwar aan toeslagen (ik krijg gelukkig nog huurtoeslag). Maar toch laat het zien dat de huren niet zo hoog hoeven te zijn. Een mooie gedachte om het nieuwe jaar mee in te gaan misschien? Voor de aankomende winter zal deze Alpeninspiratie waarschijnlijk niet de huren verlagen, maar hopelijk biedt het wat warmte tegen de kou. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.