[De Neus] Nieuw orgaan ontdekt

Nieuws met een luchtje.
Pieter Nelleke (Humane Voeding en gezondheid): ‘Ik kwam het bij toeval op het spoor toen ik een echoscopie maakte van een proefpersoon’. Foto Shutterstock

Met de ontdekking van de onderbuik hebben voedingsonderzoekers van WUR een mogelijke verklaring voor obesitas te pakken.

We dachten het menselijk lichaam wel zo ongeveer in kaart te hebben gebracht. Maar dat is dus niet zo. Verscholen in het kronkelige maagdarmstelsel heeft een team van Humane Voeding en Gezondheid een orgaantje ontdekt dat ze de onderbuik hebben genoemd. Het nieuws is in de medische wereld ingeslagen als een bom.

‘Het is eigenlijk ongelooflijk dat medici en spindokters dit orgaan zo lang over het hoofd hebben gezien’, zegt teamleider Pieter Nelleke. ‘Het zat er kennelijk de hele tijd al. Het maakt zelfs een beetje geluid. Ik kwam het bij toeval op het spoor toen ik een echoscopie maakte van een proefpersoon. Ineens zag ik iets op het scherm wat nog het meeste weg heeft van een uitroepteken.’

Aanvankelijk dacht Nelleke met een verwaarloosde maagzweer van doen te hebben, mogelijk veroorzaakt door veronachtzaamde gevoelens van onvrede. Verder onderzoek wees onomstotelijk op een nieuw orgaan. Dat was drie maanden geleden. Al die tijd is de vondst stilgehouden. Inmiddels is uit landelijke peilingen gebleken dat minstens twee miljoen Nederlanders beschikken over het nieuwe orgaan.

Waarom niet alle Nederlanders een onderbuik hebben, is niet duidelijk. ‘Het is nog speculatief, maar we denken dat er een verband is met obesitas. Niet in die zin dat alleen dikke mensen een onderbuik hebben, maar dat er een zelfde onderliggende oorzaak is voor beide fenomenen.’ En dat is goed nieuws. Een remedie ligt daarmee volgens Nelleke voor de hand: goede voeding. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.