‘Het is niet aan ons om een oordeel te vellen’

WUR-voorzitter reageert op verkiezingen.
Foto Duncan de Fey

PVV en NSC pakten de winst tijdens de verkiezingen. Beide partijen willen klimaatbeleid afzwakken en de rem op Engelstalig onderwijs. Hoe reageert WUR?

Met de winst van PVV en NSC moeten ook universiteiten vrezen voor nieuw beleid en wordt het aanpakken van grote WUR-thema’s (stikstof) mogelijk vertraagd. Zo wil Geert Wilders van de PVV een streep door klimaatbeleid, Pieter Omtzigt (NSC) wil verengelsing terugdringen.  

WUR-bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara, die kort voor de verkiezingen aangaf dat Nederland vooral behoefte heeft aan dappere leiders met visie, denkt dat de verkiezingsuitslag voor iedereen een verrassing was. ‘Ongeacht wat je gestemd hebt.’ Ze stelt dat dat het een onafhankelijke kennisinstelling niet past om een inhoudelijk oordeel te vellen over de uitslag. ‘Wij moeten kennis genereren, onderwijs bieden en onze kennis breed delen.’

‘Wat niet verandert’, vervolgt ze, ‘is dat WUR blijft geloven in finding answers together. De wereld staat voor grote transities zoals klimaatverandering en duurzame voedselproductie. Het is essentieel daaraan samen te werken in internationale context, waarbij de diversiteit van onze collega’s en studenten cruciaal is. We staan dus klaar om met onze wetenschappelijke inzichten om de maatschappelijke problemen en noden te helpen adresseren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.