Smaken van WUR: Pav Bhaji

Mohak Gujare (27) deelt een van zijn lievelingsgerechten: Pav Bhaji.
Mohak Gujare (27) Promovendus bij Animal Sciences uit India

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Mohak Gujare (27), promovendus bij Animal Sciences uit India, deelt een van zijn lievelingsgerechten: Pav Bhaji

‘Dit gerecht is een saus die je met brood serveert. Het is oorspronkelijk bedacht voor fabrieksarbeiders omdat het makkelijk te maken is en goed vult. Het werd in de loop der tijd steeds populairder en tegenwoordig is het ook bij straatkraampjes te koop. Het gerecht brengt me terug naar mijn geboortedorp: we aten het – met onze handen – terwijl we op het strand van Mumbai zaten. Een onbeschrijfelijk fijn gevoel. Dit pittige gerecht is echt Indiaas. In Nederland is pav bhahji masala alleen in de toko te krijgen.’

Ingrediënten (6-8 personen):

 • 10-12 aardappelen
 • 5-6 tomaten (in stukjes)
 • 3 grote uien (in stukjes)
 • 1 groene paprika (in stukjes)
 • 300-350 gr erwten
 • 3 cm gember (raspen)
 • 1 grote citroen
 • 200 gr roomboter

Kruiden:

 • 1 el kurkuma
 • 1,5 el chili poeder
 • 2 el pav bhaji masala
 • mespuntje zout
 • 16 zachte bolletjes brood
 • verse koriander

Benodigdheden:

 • grote hoge pan
 • ondiepe pan
 • handmixer

Bereiding:

Saus

 • Schil de aardappelen en kook ze gaar;
 • Doe er twee eetlepels boter, de geraspte gember, de stukjes tomaat en paprika, de erwten, een kopje water en een mespuntje zout bij en laat tien minuten zachtjes koken met de deksel op de pan;
 • Haal van het vuur en meng tot een gladde massa met de handmixer. Zet weer op het vuur en voeg 2-3 eetlepels boter, kurkuma, chilipoeder, pav bhaji masala en 1 gehakte ui toe en roer goed door elkaar. Voeg anderhalve kop water toe en laat 5-10 minuten zachtjes sudderen. Maak af met het sap van de citroen en zout en peper naar smaak. Verse koriander erover strooien. Klaar!

Pav (brood)

Zet een ondiepe pan op het vuur, snijd de bolletjes doormidden. Voeg boter toe en bak de bolletjes aan beide zijden bruin. Serveersuggestie: Schep de Bhaji op een helft van het bord met een lepel boter er bovenop, een eetlepel gehakte ui en gehakte koriander. Leg het brood en een schijfje citroen aan de andere kant van het bord. Eet smakelijk.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.