[De Neus] Stemmen met een groen potlood

Nieuws met een luchtje.
Foto Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Bij de komende verkiezingen kan in het stemlokaal op de campus gestemd worden met een groen potlood. Het gaat om een experiment.

Verkiezingen zijn bij uitstek het moment om kleur te bekennen. Die gedachte heeft de raad van bestuur van WUR ertoe gebracht om een uniek experiment aan te gaan: stemmen met een groen potlood. Achterliggende idee is de kiezer door zogeheten nudging te verleiden tot een meer duurzamere keuze.

‘Nudging is feitelijk een ‘kontje’ geven’, drukt sociologe Floor de Bouche het plastisch uit. ‘Binnen onze leerstoelgroep doen wij daar veel onderzoek naar.

Als groenste universiteit van Nederland willen we natuurlijk dat onze medewerkers en studenten zo duurzaam mogelijk stemmen

Daarbij gaat er om de consument tot een gezondere voedselkeuze te bewegen. Maar nudgen kun je op veel terreinen inzetten. Eigenlijk is het heel gek dat niemand eerder aan de verkiezingen heeft gedacht.’

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het idee niet van De Bouche zelf komt. ‘Mijn jongste zoon kwam ermee. Hij mag voor het eerst stemmen en vroeg zich af waarom er altijd een rood potlood gebruikt wordt. Hij zou liever een groen potlood willen; groen is zijn lievelingskleur. Dat zette mij aan het denken en van het een kwam het ander.’

De raad van bestuur is razend enthousiast over het experiment. ‘Als groenste universiteit van Nederland willen we natuurlijk dat onze medewerkers en studenten zo duurzaam mogelijk stemmen’, zegt bestuursvoorzitter Houkje Sjeimovaara desgevraagd. ‘Een klein zetje in de goede richting kan in onze ogen geen kwaad. Als instelling moeten we kleur bekennen. Dit past helemaal in deze tijd.’ Over de ethische aspecten van hetnudgen maakt De Bouche zich niet zo druk. ‘Die potloden zijn altijd linksig rood geweest en daar hoor je niemand over. Wij zijn er klaar voor. Het wachten is alleen nog op goedkeuring van de kiesraad.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.