Smaken van WUR: Hyderabad kip dum biryani

Sriram Jallu, student Geo-Information Science, deelt zijn recept uit India: kip dum biryani.
Sriram Jallu uit India

In de WUR-gemeenschap vind je alle smaken van de wereld. Sriram Jallu, student Geo-Information Science, deelt een van zijn lievelingsrecepten uit India: kip dum biryani.

‘Dit gerecht is afkomstig uit Hyderabad, waar ik vandaan kom. Het is gemakkelijk te maken, je hoeft er geen ster-chef voor te zijn. Traditioneel wordt het niet met bestek gegeten maar met de handen. Het gebruik van bestek wordt als een zonde gezien!’

Voorbereiding 1 uur; kooktijd 1 uur

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 700 gram kipfilet en drumsticks
  • 400 gram basmati rijst
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • groene pepers (naar smaak)
  • 3 takjes verse koriander                                           
  • 3 takjes verse munt       
  • 5 blaadjes laurierblad   
  • 3 stokjes kaneel
  • 8 stukjes groene kardemom       
  • 3 el gember-knoflookpasta
  • 1 tl kardemom 
  • 1 tl zwarte komijn (voor de rijst)
  • 1,5 el komijnpoeder      
  • 1 el biryani masala         
  • 1,5 el garam masala      
  • 1,5 el rode chilipoeder
  • 3 el (olijf- of zonnebloem-) olie  
  • zout (naar smaak)

Benodigdheden:

Aluminiumfolie

Bereidingswijze:

  • Hak de kaneelstokjes, muntblaadjes, koriander en groene pepers fijn. Voeg dat samen met de andere kruiden, behalve de zwarte komijn, toe aan de yoghurt. Marineer de kip in het yoghurtmengsel gedurende minimaal een uur, langer als je tijd hebt. Houd een beetje kaneel, laurier, koriander en kardemom apart voor de rijst;
  • Was de rijst en week deze gedurende 20 minuten;
  • Breng 800ml water aan de kook. Als het kookt, voeg toe: zout, laurierblaadjes, koriander, kaneel, zwarte komijn en een beetje kardemom. Voeg als laatste de rijst toe. Haal de pan van het vuur als de rijst ongeveer driekwart gaar is;
  • Braad de kip aan. Leg de kip, zodra die is aangebraden, in een schaal en bedek de kip met de rijst;
  • Bedek de schaal met aluminiumfolie en verwarm deze gedurende een half uur op heel laag vuur op een sudderplaatje;
  • Laat hierna, met de aluminiumfolie erop, nog 10 minuten rusten;

Eet smakelijk!

Extra:

Als bijgerecht kun je raita maken. Raita is yoghurt met groente naar keuze, bijvoorbeeld dobbelsteentjes tomaat, geraspte wortel of komkommer en een snufje zout.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.