Column Ilja: Smurf

Een korte samenvatting geven van jezelf kan best confronterend zijn.

Over ongeveer een maand wordt mijn bachelordiploma eindelijk geëerd met een afstudeerceremonie. Iedereen van mijn jaar van mijn bachelor krijgt een minuutje in de spotlights. Althans, dat verwacht ik, want er is me alvast een lege PowerPointslide toegestuurd. Of ik die zelf even kan invullen met mijn informatie. Vul je naam in, zegt de slide, voeg een foto van je gezicht toe en laat even weten wat je toekomstplannen zijn. Een leuke foto van jou tijdens je studie wordt ook gewaardeerd.

Ik brainstorm en ga op zoek. Ik blijk slechts twee foto’s van tijdens mijn studie te hebben waar ik herkenbaar op sta: eentje van een excursie eind 2020, waarop we allemaal ontzettend ongemakkelijk op anderhalve meter afstand van elkaar staan, en eentje van de grondboorkampioenschappen van 2021 (laatste geworden). Op die laatste foto zie ik er gelukkiger uit, maar de felblauwe schmink verlaagt mijn herkenbaarheid enigszins. Wat betreft de toekomstplannen vraagt de powerpointslide een zo kort mogelijke zin. Ik heb wel een vaag idee wat ik ‘later’ ga doen. Eigenlijk zijn er twee opties: ‘het beleid in’, en als ze daar geen plek hebben of als het oersaai is, dan iets anders. Misschien word ik wel bouwvakker. Kan ik eindelijk met mijn handen werken. Maar in mijn hogere opleiding is te lang geïnvesteerd om er niets mee te doen, dus dat is geen wenselijk antwoord. Ik vul toch maar – heel saai – ‘ambtenaar’ in.

Misschien word ik wel bouwvakker. Kan ik eindelijk met mijn handen werken

Onder de eindstreep geeft deze powerpointslide een vertekend beeld van wie ik ben en wat ik nu eigenlijk heb gedaan de afgelopen paar jaar: een blauwgeverfde coronastudent die later ambtenaar wordt. Toch is het nuttige informatie om door te geven aan de studieadviseurs die de ceremonie aan elkaar moeten kletsen met feitjes over mensen die ze een of twee keer hebben gesproken in drie jaar tijd. Liever dit, dan dat er informatie van LinkedIn wordt gehaald: dit is Ilja en haar hobby’s zijn relevante ervaringen opdoen voor een potentiële toekomstige werkgever en studeren. Ze is bekwaam in Excel. Dan sta ik liever bekend als saaie smurf.

Ilja Bouwknegt (24) is masterstudent Forest and Nature Conservation. Ilja is actief bij studievereniging WSBV Sylvatica en doet ’s nachts wel eens vleermuizenonderzoek.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.