[De Neus] Grondboorteam vindt kamer

Nieuws met een luchtje.

Tijdens het jaarlijkse grondboorkampioenschap van studievereniging Pyrus is een team gestuit op meerdere leegstaande kamers. De kamers lijken onderdeel te zijn geweest van een verzonken Idealis-complex.

Team Grondig Geboord deed dit jaar voor de tweede keer mee aan de wedstrijd, die elk jaar gehouden wordt op een akker aan de Haarweg. Student Bodem Water Atmosfeer Harm-Jan Heukema stootte met zijn boor halverwege zijn run op iets hards. ‘Ik dacht eerst aan een grote kei, maar toen we een stukje verderop gingen boren liep de boor daar ook vast.’

Een prijs zat er toen al niet meer in voor het team, maar uit nieuwsgierigheid zetten ze de schoppen in de grond om te onderzoeken wat ze hadden gevonden. Heukema: ‘Tot onze verbazing bleek het geen kei te zijn maar het dak van een kamer. We kwamen doorgerot bitumen tegen en later een dakgoot en een leeg kratje bier.’

Het lijkt erop dat de grondboorders het souterrain hebben gevonden van een gebouw dat rond de jaren ’60 dienstdeed als tijdelijke woonruimte om het kamertekort op te vangen. ‘Klinkt misschien gek, maar ik ben niet verbaasd,’ reageert Idealis-directeur Art van Bas. ‘Op de Haarweg zitten verschillende studentencomplexen, ik ben zelf altijd een beetje in de war waar precies ABC of 333 is. Een gebouw meer of minder valt niet zo op.

We kwamen doorgerot bitumen tegen en later een dakgoot en een leeg kratje bier

Bovendien is Idealis door de tijd heen een paar keer verhuisd en de archieven zijn niet altijd helemaal netjes meegekomen. Het kan zijn dat er in de kelder van Duivendaal nog wat dozen staan met bouwtekeningen van dit complex.’ 

De Nederlandse Vereniging van Archeologen zal deze week starten met het verder uitgraven van de studentenkamers. Daarna start een eerste renovatie. Naar verwachting is dat in het voorjaar klaar. ‘Mooi nieuws, echt een meevaller’, aldus Van Bas. ‘Zo kunnen we er ook dit jaar weer voor zorgen dat alle studenten in mei een kamer hebben. Ik heb ook al een naam bedacht: Earth House 2.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.