De Bijbaan: Ari danst met doeken

'Uiteindelijk wordt het doek bijna een extensie van jezelf.'
Foto Jetske Adams

Wie: Ari Balata
Wat: docent luchtacrobatiek
Waarom: de sport geeft een enorme kick
Loon: 25 euro per uur (variërend tot 45 euro)

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Ari Balata (27), masterstudent Medical Biotechnology. Ari werkt als docent Aerial Silks bij het circus in Nijmegen.

‘Het was liefde op de eerste val, haha. Ik heb hoogtevrees, dus kun je nagaan! De eerste keer dat ik bovenin het doek hing, was ik al mijn levenskeuzen aan het overdenken. Waarom doe ik dit eigenlijk? Maar toen ik weer beneden was, voelde ik ultieme extase. Aerial Silks is een sport of kunstvorm waarbij je met een of twee meterslange stukken stof een dans uitvoert. De stukken stof hangen in een grote hal of bijvoorbeeld aan een boom. Als danser doe je posen, klim je omhoog en doe je drops naar beneden. Er hoort bepaalde kleding bij, een choreografie en muziek. De frictie tussen jouw lichaam en het doek zorgt ervoor dat je blijft hangen. Het gevaar van een ongecontroleerde val is heel klein. Het doek voelt als een stevige arm om je heen; het houdt je altijd vast. Het is minder gevaarlijk dan het er misschien uitziet. Je moet juist letten op het omgekeerde: dat je niet vast komt te zitten in een te strakke knoop.

‘Elke maandag geef ik les in Aeral Silks in Nijmegen. Ik help mijn leerlingen werken aan hun kracht, conditie, lenigheid, het opbouwen van de hoogtevrees-tolerantie en het conditioneren van de huid. De huid moet ergens tegen kunnen. Ik kan inmiddels ook een stuk beter tegen kietelen! Uiteindelijk wordt het doek bijna een extensie van jezelf. Je moet leren het doek niet te grijpen, maar in een soort wurggreep te nemen. Mijn leerlingen zijn vaak heel blij, het is een creatieve uitlaatklep.

Het doek voelt als een stevige arm om je heen; het houdt je altijd vast

De hoogte activeert een soort overlevingsinstinct. Dat geeft echt een kick. Leerlingen zijn wel eens hysterisch aan het lachen na een goede drop, er komt zoveel serotonine vrij. Het is een sport, die tegelijkertijd aanvoelt als ‘spelen’. Een vaardigheid die op hogere leeftijd wel eens dreigt te verdwijnen. Mijn leerlingen zijn beginners en gevorderden tussen de 18 en 46 jaar. Iedereen kan het leren!’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.