Studenten in Israël terug naar huis

Drie Wageningse studenten waren in Israël toen zaterdag het geweld losbarstte.
Tel Aviv University. Foto Shutterstock

Twee van hen zijn inmiddels weer thuis, de derde komt waarschijnlijk woensdag terug. Dat vertelt Sjef Moling van het Student Service Center. 

‘Het reisadvies is door de overheid aangepast van code geel naar oranje’, vertelt Moling. ‘Dan gaan wij in overleg: is het voor onze studenten nodig om terug te keren en hebben ze daar onze hulp bij nodig? Dat doen we altijd in crisissituaties: kijken of er studenten van ons zitten en beslissen of de stage of uitwisseling kan doorgaan. Mochten studenten hulp nodig hebben bij een terugreis, hebben we een partij die ons van advies voorziet en praktisch kan helpen met het regelen daarvan. Het is daarom belangrijk om de reis te registreren bij de universiteit, zodat wij bij een crisis snel weten welke studenten waar zitten.’

Twee van de drie studenten waren op stage in de buurt van Libanon. ‘De Israëlische overheid zei dat alle mensen uit het noorden van het land moesten vertrekken, dus zij moesten daar sowieso weg.’ De derde student was op uitwisseling in Tel Aviv. ‘Ook die hebben we geadviseerd terug te komen, want het is onduidelijk hoe de situatie zich ontwikkelt en of de student daar veilig vakken kan volgen.’

Code oranje

Ook zouden er nog twee studenten deze week beginnen aan hun uitwisseling in Israël. ‘Dat gaat niet door’, vertelt Moling. ‘Bij code oranje krijg je niet zomaar toestemming om op uitwisseling te gaan. Dat kan dan alleen als het voor je opleiding nodig is om specifiek naar dat land te gaan. Misschien is de uitwisseling nog mogelijk op een later moment.’

WUR heeft Israëlische en Palestijnse studenten in Wageningen benaderd met de vraag of de universiteit iets voor ze kan betekenen en zo ja, waar ze behoefte aan hebben.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.