Column Steven: Is er leven na… studeren? Deel III

Hoe bevalt het werkend bestaan onze columnist/masterstudent? Deel III: Bureaucratie.
Steven Snijders

‘Is er leven na de dood?’ Dat houdt sommige studenten bezig, maar die vraag is abstract en theoretisch. ‘Is er leven na het studeren’, is een meer prangende vraag. Als je je studentikoze vrijheid en blijheid inruilt voor 9 tot 5 in de kantoortuin, ben je dan nog wel echt aan het leven? Dit ontdek ik tijdens mijn stage. Met in dit derde deel: een zoektocht, maar naar wie?

Twee mij totaal onbekende mannen van middelbare leeftijd bellen mij via Teams. Verbaasd en benieuwd neem ik op. Geen voorstelrondje, ze vallen gelijk met de deur in huis: ‘Goed dat we je te pakken hebben. Steven, we kunnen jouw probleem niet oplossen.’ Ik scan hun kleding en de kamer op de achtergrond, op zoek naar aanwijzingen wie deze mannen zijn. Niks. Het blijft even stil. ‘Wie zijn jullie en wat is eigenlijk mijn probleem?’, antwoord ik.

De mannen blijken te werken voor een softwarebedrijf (Planon). Bij het reserveren van vergaderruimten in de kantoortuin, wordt schijnbaar gebruik gemaakt van de diensten van dit bedrijf. Het begon allemaal bij een foutmelding bij het boeken van een vergaderruimte. Ik zou niet over de juiste rechten beschikken om dit te kunnen doen. Onder die mededeling stond een e-mailadres. Daar kunnen ze me vast helpen door even het juiste vinkje te zetten, dacht ik.

Niets bleek minder waar. Afdeling A stuurde het door naar afdeling B, waarna afdeling B het naar het softwarebedrijf met de onbekende inbellende mannen stuurde (partij C). Deze mannen adviseerden mij om contact op te nemen met afdeling D. Afdeling D stelde vervolgens voor om een mail te sturen naar persoon E. Ik wist niet eens dat er zoveel afdelingen bestonden! Zo leer je de organisatie wel kennen, zeg maar. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Inderdaad, persoon E bleek de juiste persoon te zijn. Eindelijk het definitieve antwoord!
‘Er is te veel administratief werk in het systeem op het moment, het zal helaas niet lukken om de toestemming te verlenen.’

Van het kastje naar de muur, en van de muur naar een doodlopende steeg. Achteraf krijgt het gesprek met de onbekende mannen een andere betekenis. Het probleem dat ze niet voor mij konden oplossen? Bureaucratie. Ga ik hier meer of minder van leven? Minder!

Steven (25) doet een master Economie en Beleid en loopt stage bij een onderzoeksinstelling op economisch gebied. Hij slaat graag van zich af op de squashbaan en staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.