[De Neus] Musk wil sushi op Mars

Nieuws met een luchtje.
Een van Wamelinks kweekkastjes met rogge- en erwtenplantjes. Musk was niet erg onder de indruk: ‘Geld beter besteden aan onderzoek naar viskweek op Mars.’ Foto Guy Ackermans

Miljardair Elon Musk, die van plan is op Mars te gaan wonen, heeft marstuinier en WUR-onderzoeker Wieger Wamelink benaderd of er op de planeet ook iets anders dan groenten te telen valt. ‘Nobody likes vegetables’, aldus de techmiljardair.

Wamelink geniet internationale bekendheid door zijn onderzoek naar voedselproductie op marsgrond. Hij verbouwt succesvol wortelen, erwten en tomaten. Maar laten dat nou net de producten zijn waar ruimtepionier Musk niet van houdt. ‘Nobody likes vegetables’, aldus Musk.

De rijkste man op aarde heeft Wamelink gevraagd te onderzoeken of koeien, zalm en tonijn op Mars zouden kunnen overleven. Musk wil met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX op den duur Mars koloniseren. Maar het liefst wel met sushi en steak onder handbereik. Ook donuts en cola light zouden wat Musk betreft op het Mars-menu mogen staan.

‘Het is handig als dat daar allemaal geproduceerd kan worden’, laat Musk desgevraagd weten. ‘Donuts zijn het lekkerst als ze vers zijn en de hele tijd op en neer vliegen naar de aarde om cola aan te slepen, is gewoon niet praktisch.’ Niet duurzaam bovendien, maar met dat concept heeft de miljardair naar verluidt niet zoveel op.

Wamelink speelt vooralsnog ‘hard to get’. Hij ziet in de schatrijke Amerikaan een mogelijke sponsor, maar houdt zelf helemaal niet van sushi.

De hele tijd op en neer vliegen naar de aarde om cola aan te slepen, is gewoon niet praktisch

Om alvast aan het idee te wennen van een langdurig verblijf in een ruimteschip is de ecoloog sinds vorige week met zijn plantjes prominent aanwezig op nieuwe expositie Spacefarming in het Evoluon in Eindhoven. ‘Geen echt ruimteschip, maar het lijkt er wel op natuurlijk.’

Musk lijkt vastberaden om Wamelink bij SpaceX in te lijven. Onlangs werd hij gespot in Eindhoven in de buurt van het Evoluon, kauwend op een worstenbroodje. Musk liet weten dat hij ‘op een missie’ was. ‘Ik zou graag sterven op Mars—alleen niet tijdens de landing. Maar om daar te wonen tot ik de pijp uit ga, moet je er wel een beetje lekker kunnen eten. Daar heb ik Wiegers hulp bij nodig.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.