Forse toename meldingen grensoverschrijdend gedrag aan universiteiten

Media belichten landelijke ontwikkelingen en concrete cases; Radboud Universiteit onder vuur.
De WUR-gedragscode is helde rover ongevraagde aanrakingen: niet doen. De drempel voor een formele klacht blijkt hoog; ze vormen nog geen 2 procent van het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Foto Shutterstock

Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar flink meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat concludeerde radioprogramma Argos na een inventarisatie onder alle universiteiten in Nederland. Ondertussen publiceerde De Gelderlander over misstanden aan de Radboud Universiteit.

Uit de Argos-enquête blijkt dat het aantal meldingen bij de universitaire vertrouwenspersonen in vier jaar meer dan verdubbelde: van 141 in 2019 naar 300 in 2022. Het totale aantal klachten over (ook niet-seksueel) grensoverschrijdend gedrag telde in die periode op tot 4652. Het aantal formele klachten steekt daar nogal schril tegen af. In die vier jaar zijn er maar tachtig ingediend, ofwel: in nog geen 2 procent van de gevallen waarvan melding is gedaan.

Met een verdriedubbeling (van 69 naar 225 meldingen) blijkt de Radboud Universiteit koploper qua groei van het aantal meldingen van ongewenst gedrag. Ondertussen kwam de Nijmeegse universiteit ook in het nieuws vanwege twee concrete voorbeelden daarvan. Zo belichtte Argos vorig week hoe ‘een vooraanstaande hoogleraar Psychologie’ over de schreef ging in de omgang met een studente. En De Gelderlander onthulde dit weekend dat tegen rector magnificus Han van Krieken een formele (en gegrond verklaarde) klacht was ingediend. Het uit 2017 stammende incident betrof seksueel getinte, ongepaste opmerkingen tegen een vrouwelijke collega. Dat amper iemand ervan wist, kwam doordat de klacht ‘abusievelijk’ niet in de klachtenrapportage in het jaarverslag terecht was gekomen, stelt de universiteit. [Update: Van Krieken kondigde vandaag (27/09) aan per direct terug te treden.]

De Gelderlander kondigde aan deze week met nog een verhaal te komen over seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de Radboud Universiteit, waarvoor de krant met twintig vrouwen sprak. Over de voorbeelden bij WUR lijkt vooralsnog niemand bereid openlijk te spreken, is de ervaring van Resource.

Wil jij wel je ervaringen delen met ons, desnoods anoniem, voor een artikel over de achtergronden en patronen van grensoverschrijdend gedrag aan onze universiteit? Mail de redactie; zorgvuldigheid en discretie verzekerd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.