[De Neus] Gummiboom kwijnt weg

Nieuws met een luchtje.
De Eucommia ulmoides die vijf jaar geleden is geplant door koning Willem-Alexander. Foto Resource

De koninklijke gummiboom die in het gras bij Atlas staat, is op sterven na dood. Hij is eenzaam, denkt hoogleraar Bomen John Neighbour.

De boom, een Eucommia ulmoides, werd vijf jaar geleden geplant door koning Willem-Alexander en maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van UniversiTREES, die symbool staan voor ‘de wereldwijde verbondenheid van Wageningen met haar alumni en relaties’. Zo staat op het bord bij de boom.

Het boompje – de eucommia is van oorsprong Chinees, legt Neighbours uit, en wortelt op Nederlands bodem. ‘Op de keper beschouwd een exoot. Bovendien staat-ie solitair. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer.

Het werkbezoek van de koning en koningin twee weken terug, is wat dat betreft een gemiste kans

Eenzaamheid onder internationale bomen is een toenemend probleem op de campus, waar helaas nog maar weinig aandacht voor is.’

De eucommia werd destijds gekozen vanwege diens klimaatbestendigheid, waardoor hij het goed doet in de wisselende hydrologische omstandigheden van het kwelgebied rond Atlas. Daar komt bij dat WUR een omvangrijke Chinese gemeenschap rijk is, waardoor de boom zich – zo was destijds de verwachting – goed op zijn gemak zou voelen op de campus.

Dat blijkt dus tegen te vallen. De teloorgang van de boom is ook de raad van bestuur niet ontgaan. Niet verwonderlijk, aangezien de bestuurskamers in Atlas uitzien op de koninklijke boom. Als oplossing voor het probleem denkt scheidend rector magnificus Arthur Mol aan verdere internationalisering van het bomenbestand op de campus en aan extra geld voor onderhoud.

Hoogleraar Neighbours zegt desgevraagd Mols plan toe te juichen, maar wijst daarnaast op voldoende liefde en aandacht. ‘Het werkbezoek van de koning en koningin aan onze regio twee weken terug, is wat dat betreft een gemiste kans. Een klein uitstapje naar de eucommia had waarschijnlijk wonderen gedaan. Jammer.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.