HousingDesk opgeheven

HousingDesk Wageningen is niet meer.
HousingDesk begon ooit als de Kamerbalie. Foto Guy Ackermans

De dienst voor studenten, ooit opgericht als ‘Kamerbalie’ door studentenvakbond W.S.O., werd al lange tijd bestuurd door mensen die niet meer in het studentenleven zitten. Ook werd het steeds moeilijker om nieuwe medewerkers te vinden en de service up-to-date te houden, vertelt Nico Claassens, universitair hoofddocent Microbiologie en jarenlang bestuurslid van en toezichthouder bij HousingDesk.

‘Toen de vakbond Wageningse Studenten Organisatie in 2012 werd opgeheven, besloten we om HousingDesk voort te zetten als stichting’, vertelt Claassens. ‘We vonden het belangrijk om een platform aan te blijven bieden aan studenten, hospita’s en andere kleine verhuurders. De laatste jaren waren we er vooral om internationale studenten advies te geven en vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld huurtoeslag, Nederlandstalige contracten, enzovoort. Ook waarschuwden we voor scammers en publiceerden we betrouwbare advertenties van hospita’s en andere verhuurders op onze website. Die hospita’s hielpen we dan ook weer met het opstellen van huurcontracten.’

Voordat HousingDesk een online platform werd, was er een Kamerbalie in Arion, vertelt Claassens. ‘Daar stond dan een kaartenbak met het kameraanbod.’ Later, toen de universiteit Arion verkocht, verhuisde HousingDesk naar ‘het gebouw met de klok’ (Generaal Foulkesweg 37). ‘Dat is toch wat moeilijker te vinden voor de huidige generatie studenten. Tel daar corona bij op, dan wordt het steeds minder ‘balie’ en steeds meer digitale helpdesk.’

Wat nu?

Toen het steeds moeilijker werd om personeel te vinden en er ook al lange tijd geen student meer betrokken was bij de HousingDesk, werd het de bestuurders duidelijk dat het niet houdbaar was om in de huidige constructie verder te gaan, aldus Claassens. ‘We hebben onder meer de gemeente, de stadsbieb, Thuis, Idealis en de universiteit gebeld met de vraag of ze onze taken over wilden nemen. Dat is helaas niet gelukt. Toen we aankondigden er definitief mee op te houden, mailden sommige hospita’s geschrokken: wat moeten we nu? De universiteit en de gemeente verwijzen ze door naar HospiHousing, een landelijk platform dat matches maakt tussen studenten en kamerverhuurders.’

Ten slotte wijst Claassens op de Wet goed verhuurderschap. ‘Die legt de verantwoordelijkheid neer bij de gemeente als het gaat om handhaving bij huurwoningen. De gemeente moet hier dus wettelijk gezien mee aan de slag. Ik hoop vooral dat ze het scammen gaan aanpakken, daar maak ik me wel zorgen over. Maar ook de verhuurders die te veel geld vragen, daar moet de gemeente een sterkere rol in gaan spelen.’

Het kantoor van HousingDesk is inmiddels ontruimd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.