WUR’ers bij A12-blokkade

'Ik hoop dat ze de waterkanonnen gaan gebruiken.'
De sfeer is goed tijdens de A12-blokkade. Foto voor Resource

Vandaag blokkeren klimaatactivisten opnieuw de snelweg A12 en opnieuw zijn studenten en medewerkers van WUR erbij. Sommigen als demonstrant op de snelweg en anderen in de supportdemonstratie, een paar honderd meter van de A12. Resource heeft contact met actievoerders in Den Haag.

‘Ik ga de A12 op. Mijn telefoon gaat mee, maar als de arrestaties beginnen geef ik ‘m aan een vriendin. Dan ben ik niet meer bereikbaar’, laat een van de Wageningse activisten (naam bij de redactie bekend) aan Resource weten.

Rond het middaguur ontvangen we een eerste appje. ‘Wij staan. Het lijkt erop dat de eerste vordering is gegeven.’ De vordering is afkomstig van de politie. Met zo’n vordering vragen ze aan de demonstranten die zich op de A12 bevinden om te vertrekken en zich bij de supportdemonstratie aan te sluiten. Na drie vorderingen mag de politie beginnen met arresteren.

Waterkanon

Een kwartier later (12:15) blijkt de derde vordering al gegeven. ‘Officieel gezien mogen we nu gearresteerd worden. Het lijkt erop dat de politie dat nog niet gaat doen. Ze staan vrij relaxed langs de weg toe te kijken.’

Op de snelweg in de volle zon is het aardig warm. ‘Er staan veel politiebusjes en ik heb ook al twee waterkanonnen gezien. Hopelijk gaan ze die waterkanonnen gebruiken.’

Supportdemonstratie

Enkele honderden meters naast de A12, op de Laan van Raegan en Gorbatsjov, is een supportdemonstratie aan de gang. Deze supportdemonstratie biedt bezorgde burgers de mogelijkheid zich uit te spreken tegen de fossiele subsidies en steun te betuigen aan rebellen in de A12-blokkade, zonder zelf aan de blokkade deel te nemen.

Enkele hoogleraren doen in toga’s mee aan de supportdemonstratie. Foto voor Resource

Arrestaties

‘In maart was ik ook bij een A12-blokkade. Toen werd ik opgepakt. Er zijn vandaag meer dan 100 mensen uit Wageningen bij de demonstratie’, laat de klimaatactivist vanaf de A12 weten. ‘We staan wel heel erg verspreid. Ik weet niet precies hoeveel er zijn van WUR, maar ik ben nu met 6 anderen van de universiteit.’

Rond 13:30 krijgen we weer bericht. ‘Er wordt net doorgegeven dat de arrestaties zijn begonnen, maar we zijn met zoveel dat ik dat vanaf hier niet kan zien. Blijkbaar staat ook het waterkanon al aan, maar we zitten hier heerlijk te kaarten.’

Tien minuten later komt het waterkanon ook in zicht voor de Wageningse activisten. Dat is het sein om in actie-modus te komen. ‘Ik stop mijn telefoon weg en ik blijf zitten om gearresteerd te worden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.